Krmivo

Kukuřičná siláž

01_1_pict4562.jpg 01_2_pict5712.jpg foto-cara

Nejvhodnější termín sklizně je na konci těstovité zralosti, kdy se sušina pohybuje mezi 28 až 34 %. Podzimní mrazíky mohou způsobovat problém se sklizní. Mladá, bohatě olistěná kukuřice promrzá již při teplotě -1 °C. Ve stádiu vyzrálých palic snáší mrazy až do -4 °C. Důsledky mrazu se na kukuřici projeví až po pěti dnech. Pokud silážujeme hmotu okamžitě poté co namrzne a během jednoho týdne uložíme do silážního žlabu, nejsou kvalita siláže ani její chutnost negativně ovlivněny.

Způsob sklizně závisí na stupni zralosti zrn. Délku řezanky je nutné přizpůsobit obsahu sušiny (např. při sušině mezi 32 až 34 % se doporučuje řezanka dlouhá 6–8 mm, při sušině pod 30 % by měla být 15–20 mm). Příliš dlouhá řezanka vede k tepelnému poškození, obtížnému dusání a zvyšuje riziko druhotného kvašení a aerobní nestability.

Kukuřičná siláž se řadí mezi lehce stravitelná krmiva s nízkým obsahem degradovatelných N-látek. Nízký obsah N-látek, Ca a P, vitamínů A, D a betakarotenu musíme kompenzovat dostatkem bílkovinných krmiv v krmné dávce.

Jestliže krmíme kukuřičnou siláž s vyšším obsahem sušiny, dostává se větší podíl škrobu do tenkého střeva, což je efektivnější a příznivější pro vlastní využití sacharidů.

Omeziení při zkrmování

Vyšší množství než 15 kg, zejména ve druhé třetině laktace, není žádoucí, protože může způsobovat tučnění zvířat.

Obsah živin

ŽivinaMnožství
Sušina *g300,00
N-látkyg96,10
  Lysg3,50
  Thrg4,10
  Metg2,00
  Met+Cysg3,00
  Trpg1,00
  Argg7,30
  Hisg1,00
Tukg28,70
 K.linolovág10,13
Vlákninag210,40
  ADFg216,22
  NDFg424,19
BNLVg587,80
  Škrobyg245,00
  Cukryg7,80
Popelg77,00
  Cag4,10
  Pg2,40
ŽivinaMnožství
  P strav.g1,70
  P využit.g0,70
  Nag0,40
  Mnmg34,60
  Znmg26,00
Vit. At.m.j.11,44
Vit. Emg2,10
Vit. B1mg1,70
Vit. B2mg3,20
K.pantote.mg2,00
Cholinmg68,40
BEMJ18,12
MEsMJ9,60
NELMJ5,66
NEVMJ5,52
MEpMJ11,19
NEpMJ8,06
MEdMJ6,67
PDINg58,73
PDIEg67,96

Obsah živin je uveden v 1 kg sušiny krmiva.
* Obsah sušiny je uveden v původní hmotě.

logo_af logo_mendelu