proso

Proso seté

Panicum miliaceum L.


   Proso seté

Morfologie

Kořen svazčitý, mělký. Stéblo slabé, 0,5 - 1,0 m vysoké, vytváří trsy. List široký, světlezelený, roztroušeně ochlupacený, drsné okraje. Květenstvím je rozvětvená lata s dlouhými nícími větvemi. Obilky oválné, leské. HTS 5,2 - 6,3 g.

   Lata prosa s nícími větvemi

Ekologické požadavky

Vysoké nároky na teplo. Při klíčení vyžaduje teploty 10°C. Odolné proti suchu.

Biologie

Velmi krátká vegetační doba (60 - 80 dní). Při dlouhodobém suchu zastavuje růst, ale po dodání vláhy pokračuje bez poškození v růstu.

Pícninářský význam

Pěstován na zelené krmení. Výjimečně je možné jeho využití jako krycí plodiny pro víceleté pícniny.

Produkce zelené píce 10 - 15 t.ha-1.

Agrotechnika

Nemá zvláštní nároky na agrotechniku. Příprava půdy a setí je běžné jako u ostatních strniskových plodin. Seje se do konce července, vzdálenost řádků 120 - 150 mm. Výsevní množství 30 kg.ha-1. Hloubka setí 20 - 30 mm.

Zařazení v osevním postupu

Letní, případně strnisková meziplodina. Výjimečně je možné využití proso jako krycí plodiny pro víceleté pícniny.

Sklizeň

Na krmení se sklízí nejpozději v období metání. Později klesá kvalita píce.

Odrůdy

  1. HANÁCKÁ MANNA
    • Raná až velmi raná odrůda,
    • vyžaduje lehčí písčitohlinité až hlinité půdy,
    • středně velké zrno,
    • světle zelená až sivá pleva se žlutým žebrováním,
    • HTS 5,3 - 6,3 g.
  2. UNIKUM
    • HTS 5,2 g,
    • raná odrůda,
    • vhodná do intenzivních podmínek kukuřičné oblasti.

Jiří Skládanka 2006