Zahrnuje tu část vegetačního období od zahájení pastvy na jaře po její ukončení na podzim. Délka pastevního období je různá dle podmínek stanoviště, zejména je závislá na nadmořské výšce. Různá je i pro pastvu jednotlivých druhů zvířat (u ovcí je o 10-20 dnů delší než u skotu). Pohybuje se od 120 dnů v horské výrobní oblasti po 160 dnů v bramborářské výrobní oblasti.
Udává se dle průměrného počtu DJ (dobytčích jednotek) na 1 ha. Dle tohoto zatížení rozlišujeme extenzivní pastvu do 1DJ.ha-1 a intenzivní pastvu nad 3DJ.ha-1. Nemělo by docházet k přebytkům píce, ale zároveň by měla být zachována dostatečně velká plocha pro pastvu.
Zahrnuje období spasení jednoho oplůtku a dobu na jeho obrostení. Tato doba se liší dle vegetačního období. Nejrychlejší je na jaře 20-25 dní, zatímco na podzim je toto období až 45 dní. V našich podmínkách obvykle dosahujeme 4-5 pastevních cyklů.
Udává výnosovou schopnost trvalé pastvy při optimální úrovni hospodaření a využití.
Je závislá na druhu zvířat, kategorii zvířat a na kvalitě píce a liší se tedy i v závislosti na vegetačním období. Průměrná spotřeba pro 1 DJ činí 60-80 kg čersvé píce na den.
Udává nám nejvhodnější růstovou fázi, kdy zvířata přijmou největší množství stravitelných živin z jednotky plochy při minimálních ztrátách. Toto období odpovídá fenofázi od sloupkování až do počátku metání dominantních trav.
Nejvhodnější pro pastvu je období sloupkování |
Na jaře je intenzita růstu nižší, později se zvyšuje a svého vrcholu dosahuje koncem května. Dle dynamiky nárůstu je nutno regulovat zatížení pastviny.
Nejstarší způsob hnojení statkovými hnojivy v horských oblastech. Efekt spočívá v ustájení ovcí v malé ohradě zvané košár, dochází zde k hromadění exkrementů, čímž se organické živiny dostanou zpět do koloběhu látek a zvýší úživnost stanoviště. Efekt košáru se projevuje 3-4 roky.
Košár |
Druh zvířat nebo kategorie |
Výška porostu (cm) |
Krávy v laktaci |
7- 10 |
Vykrmovaný dobytek |
7- 10 |
Krávy bez tržní produkce mléka s telaty |
7- 9 |
Ovce dojné |
4- 6 |
Bahnice s jehňaty |
4- 6 |
Vykrmované ovce nebo jehňata na podzim |
6- 8 |
Ovce mimo laktaci |
3- 4 |
Upraveno dle FRAME, 1992 in Holúbek et al., 2007
Předchozí | Datum poslední aktualizace stránky: 09. 01. 2014. | Následující |
Tisk | Přidat odkaz: |