Čirok

Čirok má vzhledem k vysokému obsahu škrobu poměrně vysokou energetickou hodnotu. Je však méně chutný, a proto se zkrmuje společně s jinými obilovinami. Vzhledem k omezeným zdrojům se čirok používá obvykle pouze k výrobě zobů pro ptactvo. Jsou odrůdy červené, černé, hnědé, bílé i dvojbarevné.

Antinutriční látky

V kulturních druzích rodu čirok se vyskytují různě vysoká množství dhurrinu. Extrémní obsahy se zjišťují v klíčencích, ikgyž semena kyanogenní nejsou. Zdsravotně rizikové obsahy se mouhou vyskytovat v mladých rostlinách, popř. rostlinách pomrzlých.

 Kyanogenní glykosidy

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina g 885,00
MEp MJ 13,30
Vláknina g 22,30
N-Látky g 107,26
Lysin g 2,12
Threonin g 3,27
Ca g 0,53
P-stravitelný g 0,62
Na g 0,27
Vit. A tis.m.j. 0,59
Vit. D tis.m.j.
Vit. E mg 5,75
Vit. B1 mg 3,89
Vit. B2 mg 1,24
Kys. pantotenová mg 10,80
Cholin mg 562,86

Foto

 
 
Created by: Ivo