Oves

Oves má střední obsah dusíkatých látek a nižší energetickou hodnotu. Má vyšší obsah vlákniny a ve srovnání s pšenicí, ječmenem a žitem vyšší podíl tuku. Má dobrou dietetickou hodnotu; některé složky bezdusíkatých látek výtažkových vytvářejí slizy, které působí příznivě na trávení. Je zvlášť vhodný pro koně a všechna mladá a plemenná zvířata. Vláknina působí mírně dráždivým účinkem na stěnu střeva a podporuje tím trávení. Vzhledem k vyššímu obsahu vlákniny a nižší energetické hodnotě se používá méně k výrobě krmných směsí pro drůbež. Pěstuje se také oves nahý, který má oproti ovsu setému snížený obsah vlákniny.

Oves obsahuje alkaloid avenin, který je příčinou dobrých dietetických účinků a dobré chutnosti. Obecně platí, že avenin stimuluje CNS (a zvyšuje libido) zvířat i lidí.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina
Sušina g 880,00 1 000,00
NEL MJ 6,19 7,03
NEV MJ 6,30 7,16
PDIN g 71,91 81,72
PDIE g 70,71 80,35
N-Látky g 113,43 128,90
Vláknina g 111,50 126,70
Ca g 0,97 1,10
P g 3,61 4,10
Na g 0,70 0,80
Zn mg 28,42 32,30
Vit. A tis.m.j. 0,11 0,13
Vit. E tis.m.j. 10,30 11,70

Foto

 
 
Created by: Ivo