Oves

Oves má střední obsah dusíkatých látek a nižší energetickou hodnotu. Má vyšší obsah vlákniny a ve srovnání s pšenicí, ječmenem a žitem vyšší podíl tuku. Má dobrou dietetickou hodnotu; některé složky bezdusíkatých látek výtažkových vytvářejí slizy, které působí příznivě na trávení. Je zvlášť vhodný pro koně a všechna mladá a plemenná zvířata. Vláknina působí mírně dráždivým účinkem na stěnu střeva a podporuje tím trávení. Vzhledem k vyššímu obsahu vlákniny a nižší energetické hodnotě se používá méně k výrobě krmných směsí pro drůbež. Pěstuje se také oves nahý, který má oproti ovsu setému snížený obsah vlákniny.

Oves obsahuje alkaloid avenin, který je příčinou dobrých dietetických účinků a dobré chutnosti. Obecně platí, že avenin stimuluje CNS (a zvyšuje libido) zvířat i lidí.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina g 880,00
MEd MJ 10,34
N-Látky g 113,43
Lysin g 4,22
Methionin g 1,94
Meth+cys g 4,84
Ca g 0,97
P-nefytátový g 0,97
Na g 0,70
Mn mg 41,10
Zn mg 28,42
Vit. A tis.m.j. 0,11
Vit. D tis.m.j.
Vit. E mg 10,30

Foto

 
 
Created by: Ivo