Ječmen

Ječmen ve srovnání s pšenicí obsahuje méně škrobu, má nižší energetickou hodnotu a více vlákniny. Obsah dusíkatých látek se pohybuje kolem 11 %. Krmný ječmen má dobré dietetické vlastnosti. Příznivě ovlivňuje jakost masa a tuhost tuku. Je vhodný zejména pro výkrm prasat a skotu. Pro drůbež se využívá méně, protože obsahuje hodně neškrobových polysacharidů, zejména β- D glukanů a pentosanů.

Antinutriční látky

Celkový obsah β-D glukanů se pohybuje mezi 2,4 - 8 % v sušině. Tato variabilita je dána jak genetickými faktory, tak vlivy prostředí. K nárůstu obsahu β-D glukanů vede zvýšené hnojení dusíkatými hnojivy a teplé slunečné počasí ve fázi tvorby obilek.

 Neškrobové polysacharidy

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina
Sušina g 880,00 1 000,00
NEL MJ 7,05 8,01
NEV MJ 7,50 8,52
PDIN g 72,59 82,49
PDIE g 86,79 98,63
N-Látky g 111,76 127,00
Vláknina g 49,10 55,80
Ca g 0,62 0,70
P g 3,52 4,00
Na g 0,09 0,10
Zn mg 22,44 25,50
Vit. A tis.m.j. 0,56 0,64
Vit. E tis.m.j. 17,60 20,00

Foto

 
 
Created by: Ivo