Čirok

Čirok má vzhledem k vysokému obsahu škrobu poměrně vysokou energetickou hodnotu. Je však méně chutný, a proto se zkrmuje společně s jinými obilovinami. Vzhledem k omezeným zdrojům se čirok používá obvykle pouze k výrobě zobů pro ptactvo. Jsou odrůdy červené, černé, hnědé, bílé i dvojbarevné.

Antinutriční látky

V kulturních druzích rodu čirok se vyskytují různě vysoká množství dhurrinu. Extrémní obsahy se zjišťují v klíčencích, ikgyž semena kyanogenní nejsou. Zdsravotně rizikové obsahy se mouhou vyskytovat v mladých rostlinách, popř. rostlinách pomrzlých.

 Kyanogenní glykosidy

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina
Sušina g 885,00 1 000,00
NEL MJ 6,58 7,44
NEV MJ 6,58 7,43
PDIN g 83,46 94,30
PDIE g 114,52 129,40
N-Látky g 107,26 121,20
Vláknina g 22,30 25,20
Ca g 0,53 0,60
P g 3,63 4,10
Na g 0,27 0,30
Zn mg 16,90 19,10
Vit. A tis.m.j. 0,59 0,67
Vit. E tis.m.j. 5,75 6,50

Foto

 
 
Created by: Ivo