Čirok
Čirok má vzhledem k vysokému obsahu škrobu poměrně vysokou energetickou hodnotu. Je však méně chutný, a proto se zkrmuje společně s jinými obilovinami. Vzhledem k omezeným zdrojům se čirok používá obvykle pouze k výrobě zobů pro ptactvo. Jsou odrůdy červené, černé, hnědé, bílé i dvojbarevné.
Antinutriční látky
V kulturních druzích rodu čirok se vyskytují různě vysoká množství dhurrinu. Extrémní obsahy se zjišťují v klíčencích, ikgyž semena kyanogenní nejsou. Zdsravotně rizikové obsahy se mouhou vyskytovat v mladých rostlinách, popř. rostlinách pomrzlých.
Kyanogenní glykosidy
Živiny krmiva
Živiana |
|
Původní hmota |
Sušina |
Sušina |
g |
885,00 |
1 000,00 |
NEL |
MJ |
6,58 |
7,44 |
NEV |
MJ |
6,58 |
7,43 |
PDIN |
g |
83,46 |
94,30 |
PDIE |
g |
114,52 |
129,40 |
N-Látky |
g |
107,26 |
121,20 |
Vláknina |
g |
22,30 |
25,20 |
Ca |
g |
0,53 |
0,60 |
P |
g |
3,63 |
4,10 |
Na |
g |
0,27 |
0,30 |
Zn |
mg |
16,90 |
19,10 |
Vit. A |
tis.m.j. |
0,59 |
0,67 |
Vit. E |
tis.m.j. |
5,75 |
6,50 |
Foto