Oves má střední obsah dusíkatých látek a nižší energetickou hodnotu. Má vyšší obsah vlákniny a ve srovnání s pšenicí, ječmenem a žitem vyšší podíl tuku. Má dobrou dietetickou hodnotu; některé složky bezdusíkatých látek výtažkových vytvářejí slizy, které působí příznivě na trávení. Je zvlášť vhodný pro koně a všechna mladá a plemenná zvířata. Vláknina působí mírně dráždivým účinkem na stěnu střeva a podporuje tím trávení. Vzhledem k vyššímu obsahu vlákniny a nižší energetické hodnotě se používá méně k výrobě krmných směsí pro drůbež. Pěstuje se také oves nahý, který má oproti ovsu setému snížený obsah vlákniny.
Oves obsahuje alkaloid avenin, který je příčinou dobrých dietetických účinků a dobré chutnosti. Obecně platí, že avenin stimuluje CNS (a zvyšuje libido) zvířat i lidí.
Živiana | Původní hmota |
Sušina | |
Sušina | g | 880,00 | 1 000,00 |
NEL | MJ | 6,19 | 7,03 |
NEV | MJ | 6,30 | 7,16 |
PDIN | g | 71,91 | 81,72 |
PDIE | g | 70,71 | 80,35 |
N-Látky | g | 113,43 | 128,90 |
Vláknina | g | 111,50 | 126,70 |
Ca | g | 0,97 | 1,10 |
P | g | 3,61 | 4,10 |
Na | g | 0,70 | 0,80 |
Zn | mg | 28,42 | 32,30 |
Vit. A | tis.m.j. | 0,11 | 0,13 |
Vit. E | tis.m.j. | 10,30 | 11,70 |