Čirok
Čirok má vzhledem k vysokému obsahu škrobu poměrně vysokou energetickou hodnotu. Je však méně chutný, a proto se zkrmuje společně s jinými obilovinami. Vzhledem k omezeným zdrojům se čirok používá obvykle pouze k výrobě zobů pro ptactvo. Jsou odrůdy červené, černé, hnědé, bílé i dvojbarevné.
Antinutriční látky
V kulturních druzích rodu čirok se vyskytují různě vysoká množství dhurrinu. Extrémní obsahy se zjišťují v klíčencích, ikgyž semena kyanogenní nejsou. Zdsravotně rizikové obsahy se mouhou vyskytovat v mladých rostlinách, popř. rostlinách pomrzlých.
Kyanogenní glykosidy
Živiny krmiva
Živiana |
|
Původní hmota |
Sušina |
g |
885,00 |
MEp |
MJ |
13,30 |
Vláknina |
g |
22,30 |
N-Látky |
g |
107,26 |
Lysin |
g |
2,12 |
Threonin |
g |
3,27 |
Ca |
g |
0,53 |
P-stravitelný |
g |
0,62 |
Na |
g |
0,27 |
Vit. A |
tis.m.j. |
0,59 |
Vit. D |
tis.m.j. |
|
Vit. E |
mg |
5,75 |
Vit. B1 |
mg |
3,89 |
Vit. B2 |
mg |
1,24 |
Kys. pantotenová |
mg |
10,80 |
Cholin |
mg |
562,86 |
Foto