Čirok

Čirok má vzhledem k vysokému obsahu škrobu poměrně vysokou energetickou hodnotu. Je však méně chutný, a proto se zkrmuje společně s jinými obilovinami. Vzhledem k omezeným zdrojům se čirok používá obvykle pouze k výrobě zobů pro ptactvo. Jsou odrůdy červené, černé, hnědé, bílé i dvojbarevné.

Antinutriční látky

V kulturních druzích rodu čirok se vyskytují různě vysoká množství dhurrinu. Extrémní obsahy se zjišťují v klíčencích, ikgyž semena kyanogenní nejsou. Zdsravotně rizikové obsahy se mouhou vyskytovat v mladých rostlinách, popř. rostlinách pomrzlých.

 Kyanogenní glykosidy

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina g 885,00
MEd MJ 13,50
N-Látky g 107,26
Lysin g 2,12
Methionin g 1,77
Meth+cys g 3,72
Ca g 0,53
P-nefytátový g 0,53
Na g 0,27
Mn mg 14,69
Zn mg 16,90
Vit. A tis.m.j. 0,59
Vit. D tis.m.j.
Vit. E mg 5,75

Foto

 
 
Created by: Ivo