Oves

Oves má střední obsah dusíkatých látek a nižší energetickou hodnotu. Má vyšší obsah vlákniny a ve srovnání s pšenicí, ječmenem a žitem vyšší podíl tuku. Má dobrou dietetickou hodnotu; některé složky bezdusíkatých látek výtažkových vytvářejí slizy, které působí příznivě na trávení. Je zvlášť vhodný pro koně a všechna mladá a plemenná zvířata. Vláknina působí mírně dráždivým účinkem na stěnu střeva a podporuje tím trávení. Vzhledem k vyššímu obsahu vlákniny a nižší energetické hodnotě se používá méně k výrobě krmných směsí pro drůbež. Pěstuje se také oves nahý, který má oproti ovsu setému snížený obsah vlákniny.

Oves obsahuje alkaloid avenin, který je příčinou dobrých dietetických účinků a dobré chutnosti. Obecně platí, že avenin stimuluje CNS (a zvyšuje libido) zvířat i lidí.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina g 880,00
MEp MJ 11,12
Vláknina g 111,50
N-Látky g 113,43
Lysin g 4,22
Threonin g 4,14
Ca g 0,97
P-stravitelný g 1,32
Na g 0,70
Vit. A tis.m.j. 0,11
Vit. D tis.m.j.
Vit. E mg 10,30
Vit. B1 mg 5,63
Vit. B2 mg 1,94
Kys. pantotenová mg 12,14
Cholin mg 863,19

Foto

 
 
Created by: Ivo