Oves má střední obsah dusíkatých látek a nižší energetickou hodnotu. Má vyšší obsah vlákniny a ve srovnání s pšenicí, ječmenem a žitem vyšší podíl tuku. Má dobrou dietetickou hodnotu; některé složky bezdusíkatých látek výtažkových vytvářejí slizy, které působí příznivě na trávení. Je zvlášť vhodný pro koně a všechna mladá a plemenná zvířata. Vláknina působí mírně dráždivým účinkem na stěnu střeva a podporuje tím trávení. Vzhledem k vyššímu obsahu vlákniny a nižší energetické hodnotě se používá méně k výrobě krmných směsí pro drůbež. Pěstuje se také oves nahý, který má oproti ovsu setému snížený obsah vlákniny.
Oves obsahuje alkaloid avenin, který je příčinou dobrých dietetických účinků a dobré chutnosti. Obecně platí, že avenin stimuluje CNS (a zvyšuje libido) zvířat i lidí.
| Živiana | Původní hmota |
|
| Sušina | g | 880,00 |
| MEd | MJ | 10,34 |
| N-Látky | g | 113,43 |
| Lysin | g | 4,22 |
| Methionin | g | 1,94 |
| Meth+cys | g | 4,84 |
| Ca | g | 0,97 |
| P-nefytátový | g | 0,97 |
| Na | g | 0,70 |
| Mn | mg | 41,10 |
| Zn | mg | 28,42 |
| Vit. A | tis.m.j. | 0,11 |
| Vit. D | tis.m.j. | |
| Vit. E | mg | 10,30 |