Proso je obilovinou s poměrně vyšší energetickou hodnotou a nižším obsahem dusíkatých látek (v průměru 10,5 %). Obsah vlákniny je vyšší než u pšenice. Vzhledem k omezeným zdrojům se u nás proso používá jen v nešrotovaném stavu k výrobě krmných směsí (zobů) pro okrasné ptactvo.
Živiana | Původní hmota |
|
Sušina | g | 880,00 |
MEp | MJ | 12,15 |
Vláknina | g | 75,86 |
N-Látky | g | 112,64 |
Lysin | g | 3,08 |
Threonin | g | 3,61 |
Ca | g | 0,44 |
P-stravitelný | g | 0,88 |
Na | g | 0,44 |
Vit. A | tis.m.j. | |
Vit. D | tis.m.j. | |
Vit. E | mg | 5,81 |
Vit. B1 | mg | 5,72 |
Vit. B2 | mg | 1,67 |
Kys. pantotenová | mg | 7,57 |
Cholin | mg | 725,74 |