Ječmen

Ječmen ve srovnání s pšenicí obsahuje méně škrobu, má nižší energetickou hodnotu a více vlákniny. Obsah dusíkatých látek se pohybuje kolem 11 %. Krmný ječmen má dobré dietetické vlastnosti. Příznivě ovlivňuje jakost masa a tuhost tuku. Je vhodný zejména pro výkrm prasat a skotu. Pro drůbež se využívá méně, protože obsahuje hodně neškrobových polysacharidů, zejména β- D glukanů a pentosanů.

Antinutriční látky

Celkový obsah β-D glukanů se pohybuje mezi 2,4 - 8 % v sušině. Tato variabilita je dána jak genetickými faktory, tak vlivy prostředí. K nárůstu obsahu β-D glukanů vede zvýšené hnojení dusíkatými hnojivy a teplé slunečné počasí ve fázi tvorby obilek.

 Neškrobové polysacharidy

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina g 880,00
MEp MJ 12,70
Vláknina g 49,10
N-Látky g 111,76
Lysin g 3,78
Threonin g 3,70
Ca g 0,62
P-stravitelný g 1,50
Na g 0,09
Vit. A tis.m.j. 0,56
Vit. D tis.m.j.
Vit. E mg 17,60
Vit. B1 mg 3,70
Vit. B2 mg 1,41
Kys. pantotenová mg 7,66
Cholin mg 856,86

Foto

 
 
Created by: Ivo