Ječmen
Ječmen ve srovnání s
pšenicí obsahuje méně škrobu, má nižší energetickou hodnotu a více vlákniny. Obsah dusíkatých látek se pohybuje kolem 11 %. Krmný ječmen má dobré dietetické vlastnosti. Příznivě ovlivňuje jakost masa a tuhost tuku. Je vhodný zejména pro výkrm prasat a skotu. Pro drůbež se využívá méně, protože obsahuje hodně
neškrobových polysacharidů, zejména
β- D glukanů a pentosanů.
Antinutriční látky
Celkový obsah
β-D glukanů se pohybuje mezi 2,4 - 8 % v sušině. Tato variabilita je dána jak genetickými faktory, tak vlivy prostředí. K nárůstu obsahu β-D glukanů vede zvýšené hnojení dusíkatými hnojivy a teplé slunečné počasí ve fázi tvorby obilek.
Neškrobové polysacharidy
Živiny krmiva
Živiana |
|
Původní hmota |
Sušina |
g |
880,00 |
MEp |
MJ |
12,70 |
Vláknina |
g |
49,10 |
N-Látky |
g |
111,76 |
Lysin |
g |
3,78 |
Threonin |
g |
3,70 |
Ca |
g |
0,62 |
P-stravitelný |
g |
1,50 |
Na |
g |
0,09 |
Vit. A |
tis.m.j. |
0,56 |
Vit. D |
tis.m.j. |
|
Vit. E |
mg |
17,60 |
Vit. B1 |
mg |
3,70 |
Vit. B2 |
mg |
1,41 |
Kys. pantotenová |
mg |
7,66 |
Cholin |
mg |
856,86 |
Foto