Ječmen ve srovnání s pšenicí obsahuje méně škrobu, má nižší energetickou hodnotu a více vlákniny. Obsah dusíkatých látek se pohybuje kolem 11 %. Krmný ječmen má dobré dietetické vlastnosti. Příznivě ovlivňuje jakost masa a tuhost tuku. Je vhodný zejména pro výkrm prasat a skotu. Pro drůbež se využívá méně, protože obsahuje hodně neškrobových polysacharidů, zejména β- D glukanů a pentosanů.
| Živiana | Původní hmota |
|
| Sušina | g | 880,00 |
| MEp | MJ | 12,70 |
| Vláknina | g | 49,10 |
| N-Látky | g | 111,76 |
| Lysin | g | 3,78 |
| Threonin | g | 3,70 |
| Ca | g | 0,62 |
| P-stravitelný | g | 1,50 |
| Na | g | 0,09 |
| Vit. A | tis.m.j. | 0,56 |
| Vit. D | tis.m.j. | |
| Vit. E | mg | 17,60 |
| Vit. B1 | mg | 3,70 |
| Vit. B2 | mg | 1,41 |
| Kys. pantotenová | mg | 7,66 |
| Cholin | mg | 856,86 |