Ječmen
Ječmen ve srovnání s
pšenicí obsahuje méně škrobu, má nižší energetickou hodnotu a více vlákniny. Obsah dusíkatých látek se pohybuje kolem 11 %. Krmný ječmen má dobré dietetické vlastnosti. Příznivě ovlivňuje jakost masa a tuhost tuku. Je vhodný zejména pro výkrm prasat a skotu. Pro drůbež se využívá méně, protože obsahuje hodně
neškrobových polysacharidů, zejména
β- D glukanů a pentosanů.
Antinutriční látky
Celkový obsah
β-D glukanů se pohybuje mezi 2,4 - 8 % v sušině. Tato variabilita je dána jak genetickými faktory, tak vlivy prostředí. K nárůstu obsahu β-D glukanů vede zvýšené hnojení dusíkatými hnojivy a teplé slunečné počasí ve fázi tvorby obilek.
Neškrobové polysacharidy
Živiny krmiva
Živiana |
|
Původní hmota |
Sušina |
g |
880,00 |
MEd |
MJ |
11,66 |
N-Látky |
g |
111,76 |
Lysin |
g |
3,78 |
Methionin |
g |
1,67 |
Meth+cys |
g |
3,96 |
Ca |
g |
0,62 |
P-nefytátový |
g |
1,06 |
Na |
g |
0,09 |
Mn |
mg |
17,95 |
Zn |
mg |
22,44 |
Vit. A |
tis.m.j. |
0,56 |
Vit. D |
tis.m.j. |
|
Vit. E |
mg |
17,60 |
Foto