Ječmen
Ječmen ve srovnání s
pšenicí obsahuje méně škrobu, má nižší energetickou hodnotu a více vlákniny. Obsah dusíkatých látek se pohybuje kolem 11 %. Krmný ječmen má dobré dietetické vlastnosti. Příznivě ovlivňuje jakost masa a tuhost tuku. Je vhodný zejména pro výkrm prasat a skotu. Pro drůbež se využívá méně, protože obsahuje hodně
neškrobových polysacharidů, zejména
β- D glukanů a pentosanů.
Antinutriční látky
Celkový obsah
β-D glukanů se pohybuje mezi 2,4 - 8 % v sušině. Tato variabilita je dána jak genetickými faktory, tak vlivy prostředí. K nárůstu obsahu β-D glukanů vede zvýšené hnojení dusíkatými hnojivy a teplé slunečné počasí ve fázi tvorby obilek.
Neškrobové polysacharidy
Živiny krmiva
Živiana |
|
Původní hmota |
Sušina |
Sušina |
g |
880,00 |
1 000,00 |
NEL |
MJ |
7,05 |
8,01 |
NEV |
MJ |
7,50 |
8,52 |
PDIN |
g |
72,59 |
82,49 |
PDIE |
g |
86,79 |
98,63 |
N-Látky |
g |
111,76 |
127,00 |
Vláknina |
g |
49,10 |
55,80 |
Ca |
g |
0,62 |
0,70 |
P |
g |
3,52 |
4,00 |
Na |
g |
0,09 |
0,10 |
Zn |
mg |
22,44 |
25,50 |
Vit. A |
tis.m.j. |
0,56 |
0,64 |
Vit. E |
tis.m.j. |
17,60 |
20,00 |
Foto