Ječmen ve srovnání s pšenicí obsahuje méně škrobu, má nižší energetickou hodnotu a více vlákniny. Obsah dusíkatých látek se pohybuje kolem 11 %. Krmný ječmen má dobré dietetické vlastnosti. Příznivě ovlivňuje jakost masa a tuhost tuku. Je vhodný zejména pro výkrm prasat a skotu. Pro drůbež se využívá méně, protože obsahuje hodně neškrobových polysacharidů, zejména β- D glukanů a pentosanů.
| Živiana | Původní hmota |
Sušina | |
| Sušina | g | 880,00 | 1 000,00 |
| NEL | MJ | 7,05 | 8,01 |
| NEV | MJ | 7,50 | 8,52 |
| PDIN | g | 72,59 | 82,49 |
| PDIE | g | 86,79 | 98,63 |
| N-Látky | g | 111,76 | 127,00 |
| Vláknina | g | 49,10 | 55,80 |
| Ca | g | 0,62 | 0,70 |
| P | g | 3,52 | 4,00 |
| Na | g | 0,09 | 0,10 |
| Zn | mg | 22,44 | 25,50 |
| Vit. A | tis.m.j. | 0,56 | 0,64 |
| Vit. E | tis.m.j. | 17,60 | 20,00 |