|
|
asimilace dusíku | inkorporace dusíku |
translokace dusíku |
symptomy nedostatku a nadbytku dusíku |
Dusík je významným prvkem pro všechny živé organismy včetně
rostlin. Je součástí aminokyslein, amidů, bílkovin, pyrimidinových,
purinových bází, nukleových kyselin, chlorofylu, enzymů a dalších
biologicky aktivních látek. V rostlinách se jeho obsah pohybuje
ve značném rozmezí v závislosti na druhu orgánu a stáří
rostliny. V počátečních fázích vývoje je jeho obsah vysoký a
s tvorbou biomasy postupně klesá.
Procesy,
kterými rostliny konvertují anorganický dusík (NO3-,
NO2-, NH4+, N2)
na organické sloučeniny, jsou velmi důležité, neboť živočišný
organismus je závislý na dietetickém zdroji N z rostlin a
mikroorganismů.
Přijatý
dusík je zabudováván do uhlíkatých sloučenin v aminoskupinách
za vzniku aminokyselin. Prakticky rostlina přijímá dusík ze dvou
forem, a to jako NO3- a NH4-
ionty. Obě formy jsou mobilní, dobře metabolicky využitelné,
ale mají značně rozdílný význam, úměrný rozdílům oxidace
obou iontových forem. Kromě toho rostliny mohou v omezené míře
přijímat i některé dusíkaté organické látky, např. močovinu,
aminokyseliny aj. U bobovitých rostlin jako zdroj dusíku slouží
i vzdušný N2.
Význam
dusíku pro pšenici (doplňkový text)
nahoru
|
|