|
|
význam síry |
symptomy nedostatku a nadbytku síry |
Rostliny přijímají síru kořeny ve formě aniontu SO42-.
Její asimilace je podobná asimilaci nitrátů. Příjem sulfátů
není pravděpodobně citlivý na pH prostředí; hrách přijímá
nejvíce síry při pH 6,5, u jiných rostlin (ječmen) při pH 4. Příjem
sulfátů je výrazně ovlivněn přítomností aniontů v půdním
roztoku. Zatímco nitráty působí stimulačně na její příjem,
anionty chloridové, fosfátové a selenátové působí imhibičně.
Příjem
sulfátu závisí na iontové síle půdního roztoku. Při různých
koncentracích sulfátu v rozpětí od 10-6 do 10-1
mol.l-1 má příjem síry multifázový charakter. Přenos
sulfátu přes membránu z kořenové buňky do protoplastu provádí
specifická permeáza lokalizovaná v cytoplazmatické membráně
nebo na jejím povrchu. Transportem na místa intenzívního
metabolismu a utilizací se sulfátové ionty odčerpávají z
vazebných míst do poolu buňky, a tím je indukován příjem dalších
sulfátů. Zvýšením příjmu sulfátu u rostlin S-deficitních je
pouze přechodné; u rostlin kukuřice skončilo 6 hod po jejím přidání
do živného roztoku (Holobradá 1977). Příjem síry kořeny
rostlin je pod kontrolou endogenní hladiny síry včetně
meziproduktu její utilizace. Transportní formou síry je v převážné
míře forma SO42-.
Přijaté
sírany musí být před utilizací redukovány a teprve potom mohou
být zabudovány do organických látek. U vyšších rostlin je
prvním stupněm při inkorporaci síry reakce H2SO4
s ATP. Sulfurylová skupina H2SO4
nahrazuje pyrofosforylovou skupinu, takže vznikne adenosinfosfosulfát
a pyrofosfát. Reakce je katalyzována enzymem ATP-sulfuryláza.
Sulfurylová skupina adenosinfosfosulfátu (APS) je přenášena na
komplex SH nosiče, dále na acetylserin a přitom je původní SH
komplex nosiče regenerován. Acetylserin je štěpen na cystein a
acetát. Proces redukčního cyklu lze vyjádřit rovnicí:
Reakce
síranu tedy vyžaduje energii ve formě ATP. Redukční proces závisí
opět na fotosyntéze a energetickém metabolismu rostliny. Místem
redukce jsou pravděpodobně mitochondrie. Redukce síranu vyvolává
alkalický efekt (viz redukce nitrátů), který lze vysvětlit
rovnicí:
SO42-
+ 8 H+
+ 8 e- ------->
(S2- - H2)
+ 2 H2O + 2 OH
Redukce
síranu probíhá u celé řady organismů včetně vyšších
rostlin, řas, hub, sinic, bakterií. Metabolismus živočichů je závislý
na příjmu redukované síry od rostlin. Prvním stálým
produktem, v němž je síra přítomna v redukované a přitom
organicky vázané formě je cystein. Ve formě cysteinu vstupuje síra
do bílkovin, glutathionu, do sirných derivátů typu aliinu a
alicinu nebo je donorem skupiny SH pro další syntézy. Další významná
funkce skupin SH je jejich účast v enzymatických reakcích.
Vedle síranu rostliny mohou přijímat síru i ve formě SO2.
V pokusech, které probíhaly v klimaboxech, kde jediným zdrojem síry
byl oxid siřičitý, byla prokázána výrazná redukce výnosu v
prostředí bez SO2. SO2 je absorbován
stomaty a dále je distribuován dovnitř rostliny, kde může
reagovat a tvořit různé proteiny S, aminokyseliny obsahující S
a sulfáty.
Vliv
atmosférické koncentrace SO2 na růst různých rostlin
pěstovaných v živném roztoku bez S (Faller 1968)
Plodina
|
Koncentrace
SO2 v mg.m-3
|
Doba
|
|
0,0
|
0,2
|
0,5
|
1,0
|
1,5
|
pěstování
|
|
Výnos
sušiny (g/rostlina)
|
|
Slunečnice
|
70
|
103
|
103
|
113
|
100
|
15
|
Kukuřice
|
100
|
110
|
118
|
111
|
107
|
13
|
Tabák
|
31
|
41
|
43
|
54
|
46
|
9
|
Vliv
obsahu SO42- v živném prostředí na
hmotnost rostlin, obsah nitrátu, proteinu a S-sloučenin v listech
bavlníku (Eaton 1951)
[%]
|
SO42-
v živném roztoku
|
čerstvá
hmotnost (g)
|
síra
SO42-
|
organická
S
|
nitráty
N
|
proteinový
N
|
0,1
|
13
|
0,003
|
0,11
|
1,39
|
0,96
|
1,0
|
50
|
0,003
|
0,12
|
1,37
|
1,28
|
10,0
|
237
|
0,009
|
0,17
|
0,06
|
2,56
|
50,0
|
350
|
0,100
|
0,26
|
0,00
|
3,25
|
100,0
|
345
|
0,360
|
0,25
|
0,10
|
3,20
|
Při
porovnání vlivu SO2 a SO42- je
patrný výraznější vliv síranu na tvorbu hmoty. Vyšší obsahy
SO2 než 1,5 mg.m-3 vedou k depresím a nekrózám,
které byly pozorovány u listů kukuřice a slunečnice. Průměrná
koncentrace SO2 je 0,1-0,2 mg.m-3. V průmyslových
oblastech však může být několikanásobně překročena. Listy
absorbovaný SO2 pak vlivem vlhkosti rozpouští buňky
mezofylu ve stomatech. Výsledkem je disociace na H+, HSO3-
a SO32-. Z literárních údajů lze
dedukovat, že příčinou toxicity SO2 při jeho vysoké
hladině spojené s dlouhodobou expozicí je SO2 plynný
a S anionty (HSO3-, SO32-),
které se akumulují a ovlivňují fotofosforylaci a mohou způsobit
i úplný rozpad chloroplastových membrán.
Celkový
obsah S se pohybuje v rostlinách od 0,2 do 0,5%, u olejnin
1,0-1,7%. Optimální obsah síry v rostlinách ozimé řepky zvyšuje
výnos semene, využití dusíku rostlinou i výtěžnost oleje na
rostlinu (). Klesne-li obsah pod kritickou koncentraci,
neprojeví se přímo symptomy S deficience, ale klesá rychlost
biosyntézy bílkovin, a tím i celá produkce rostliny. V rostlinách
je síra transportována akropetálně. Z kořenů a petiol je předávána
mladým listům. Síra ze starších listů nemůže být převáděna
do mladých listů.
Vliv
síry na výnos semene a obsah tuku (Richter 1996)
Varianta
|
Výnos
semene
|
%
N
|
%
S
|
%
tuku
|
Výtěžnost
tuku
|
|
g/nádoba
|
|
|
|
g/nádoba
|
N1PK
|
14,16
|
2,91
|
0,15
|
39,8
|
5,63
|
N2PK
|
14,89
|
3,16
|
0,19
|
36,3
|
5,40
|
N1PK
+ S1
|
15,63
|
3,02
|
0,21
|
41,6
|
6,50
|
N2PK
+ S2
|
18,19
|
3,28
|
0,19
|
37,2
|
6,76
|
Také
obsah oleje v olejnatých rostlinách je velmi ovlivněn sírou.
Rovněž obsah proteinu je závislý na poměru N/S, který by se měl
pohybovat od 30/1 do 40/1. Proteiny chloroplastů a nukleových
kyselin však mají poměr N/S užší (15/1 a 18/1).
Síra
je nepostradtelným komponentem thiazolového cyklu, který je složkou
thiaminu. Thiamin se vyskytuje jako volný vitamín nebo ve formě
pyrofosfátu. Víme, že je důležitý pro oxidaci a-ketokyselin,
pro dekarboxylaci pyruvátu, v CoA je obsažena aktivní skupina SH,
významná pro esterifikaci organických kyselin a metabolismus tuků.
Při
nedostatku síry se snižuje obsah aminokyselin obsahujících síru
a zastavuje se proteinová syntéza. Dochází ke zvýšené
akumulaci asparaginu, glutaminu a argininu a zvyšuje se hladina
amidů a rozpustných N frakcí u ječmene. Při nízkém obsahu S
se v rostlinách zvyšuje koncentrace nitrátů.
Rostliny mají relativně vysoké požadavky na síru. Nejmenšími
nároky se vyznačují obiloviny, vyššími luskoviny a největšími
olejniny (Cruciferae). V našich podmínkách byla dlouhou řadu let
bilance síry pozitivní. Výrazným snížením atmosférických
spadů i omezeným používáním zvláště fosforečných, draselných
a hořečnatých hnojiv obsahujících síru se příznaky její
skryté deficience začínají projevovat i u nás (zvláště na
lehkých půdách). Proto pro dosažení vyššího využití dusíku
a dobrého zastoupení technologicky kvalitních bílkovin u
potravinářských obilovin je třeba sledovat i hladinu této živiny
v rostlinách.
autor textu: Prof.
Ing. Rostislav Richter, DrSc.
Význam
síry (příjem, asimilace, metabolické funkce, obsah S v rostlinách)
- rozšiřující text
nahoru
|
|