|
symptomy nedostatku a nadbytku síry
|
fotografie deficitů síry u kulturních plodin |
Pokud poklesne obsah síry pod její kritickou hladinu,
neprojeví se symptomy deficience přímo na rostlinách, ale klesá
biosyntéza proteinů a v rostlinách se hromadí větší množství
volných aminokyselin. Celkově dochází k inhibici všech
metabolických procesů, ve kterých se zúčastňují sulfhydrylové
nebo disulfidické, případně i další formy síry. Typické příznaky
nedostatku síry se u rostlin projevují žloutnutím listů, které
na rozdíl od deficience dusíku se objevují na mladších listech
a při trvalém nedostatku přechází i na další části. U
vikvovitých rostlin se v důsledku nedostatečného zásobení sírou
sníží nebo úplně zastaví poutání vzdušného dusíku.
Poškození rostlin vlivem přebytku SO42-
v našich podmínkách nebylo pozorováno. Časté však byly otravy
oxidem siřičitým. Poškození rostlin vlivem zvýšené
koncentrace SO2 se projeví od lehkých skvrn na špičkách
listů až po úplné vyblednutí listů; celý list postupně odumírá
a rostlina hyne.
Toxické působení vysokého obsahu SO2 v ovzduší
je třeba brát v úvahu při pěstování plodin, jak ukazuje
tabulka.
Vliv
SO2 na snížení výnosů v %
|
Průměr
celoroční koncentrace SO2 v mg.m-3
|
Plodina
|
I.
zóna
|
II.
zóna
|
III.
zóna
|
|
(0,041-0,050)
|
(0,051-0,100)
|
(0,101-0,150)
|
Obiloviny
|
6,7
|
10,7
|
14,7
|
Řepka
ozimá
|
3,0
|
5,0
|
7,0
|
Brambory
|
20,0
|
30,0
|
33,0
|
Cukrovka
|
12,6
|
18,8
|
24,1
|
Víceleté
pícniny
|
12,0
|
18,0
|
24,0
|
Při obsahu nad 0,15 mg.m-3 se ztráty určují
podle znaleckého posudku.
Z tohoto důvodu se v oblasti se zvýšenou kontaminací SO2
nedoporučují pěstovat rostliny velmi citlivé k jeho koncentraci
(vojtěška, jetel, řepa, brambory, jádroviny) a vhodné je volit
spíše rostliny odolné (kukuřice, cibule, česnek, slunečnice,
řepka ozimá, krmná kapusta, košťáloviny) nebo alespoň
rostliny tolerantní.
autor textu: Prof.
Ing. Rostislav Richter, DrSc.
nahoru
|
|