|
|
význam vápníku | symptomy
nedostatku a nadbytku vápníku |
Obsah vápníku v sušině se v rostlinách pohybuje v rozmezí
0,4-1,5% v závislosti na druhu rostliny, orgánu a jeho stáří.
Jeho obsah je však hlavně závislý na jeho hladině v půdním
roztoku. Koncentrace vápníku v půdním roztoku je asi 10x vyšší
než K+, ale příjem Ca je obvykle nižší než K.
Vápník je přijímán ve formě Ca2+ aktivně kořeny
pomocí elktrochemického gradientu přes biolgické membrány. Nízké
koncentrace vápníku (0,005-0,05 mM) jsou přijímány pod
metabolickou kontrolou, zatímco vysoké (5-20 mM) pasivně. Příjem
vápníku oblivňují anionty, největší vliv má NO3-,
pak Cl- a nejmenší SO42-. Naopak
zvýšený obsah kationtů jeho příjem omezuje; působí v řadě
H+ > NH4+ > Mg2+
> Sr2+ > Mn2+ > K+. Rovněž
vnější podmínky ovlivňují příjem tohoto prvku. Při nižší
vlhkosti je přijímáno více Ca, zatímco při vyšší vlhkosti
je jeho příjem nižší a převažuje příjem K+. Také
intenzita osvětlení a teplota působí na příjem Ca a K jabloní,
jak uvádí tabulka.
Vliv
intenzity osvětlení a teploty na příjem K a Ca u jabloní (Tromp
1980, in Atkinson et al. 1980)
Intezita
|
Teplota
|
Přírůstek
|
Obsaženo
mg
|
osvětlení
|
(oC)
|
sušiny
(g)
|
K
|
Ca
|
|
|
|
na
1g sušiny
|
celkem
|
na
1g sušiny
|
celkem
|
Vysoká
|
18
|
22,0
|
118,8
|
415
|
18,6
|
411
|
|
8
|
13,0
|
15,0
|
195
|
30,2
|
393
|
Nízká
|
18
|
15,8
|
19,6
|
310
|
19,1
|
302
|
|
8
|
9,0
|
17,1
|
154
|
36,8
|
331
|
Z tabulky je zřejmé, že teplota celkový příjem Ca výrazně
neovlivňuje. Při nižší teplotě je však celkově nižší přírůstek
sušiny (výhonů), a proto je v přepočtu na 1g sušiny přijato více
Ca. Tím se mění i poměr Ca a K. Vezmeme-li v úvahu ještě
vlhkost, mohou vnější podmínky výrazně ovlivnit příjem a odběr
Ca a mohou zesílit nebezpečí jeho nedostatku.
Přijatý vápník je translokován xylémem. Transport vápníku
je však velmi omezen, protože je značně adsorbován anionty.
Vápník se účastní nepřímo řady enzymatických reakcí soustředěných
v membránách a nejbližším okolí zejména jako významný
přenašeč signálů ve spojení s kalmodulinem a dalšími
bílkovinami poutajícími Ca2+.
Vápník je prakticky nepohyblivý floémem, ve kterém je příliš
mnoho vazebných míst, na kterých dochází snadno k jeho
imobilizaci. Z tohoto důvodu nemůžeme u Ca hovořit
o jeho reutilizaci. Proto rostliny vyžadují jeho pravidelný
přísun z vnějšího prostředí po celé vegetační období.
Příjem, transport a redistribuce vápníku jsou tedy podmíněny
schopností vápníku tvořit s řadou organických látek, zvláště
kyselými skupinami karboxylu, fosfátů aj., poměrně málo
rozpustné až nerozpustné sloučeniny. Proto je v rostlině jeho
pohyb velmi malý a reutilizace prakticky zanedbatelná, což vyúsťuje
na jedné straně v postupném zvyšování jeho obsahu ve starších
listech a na druhé straně v jeho chronicý nedostatek v apikálních
meristémech. Vzdor tomu, že redistribuce Ca na orgánové úrovni
je nepatrná, je naopak velmi nápadná postupná přeměna jeho
funkce na buněčné úrovni. Z toho vyplývá, že vápník je
prvek, kde na základě jeho chemické analýzy není možné přímo
usuzovat na jeho skutečnou potřebu.
Vápník má mnohostranný význam v procesu metabolismu
rostlin. Nedostatek se především projevuje na kořenech; netvoří
se kořenové vlásky, kořeny začínají zahnívat. Na kořenech
se tvoří sliz a buňky kořenové se rozkládají, a pletivo se přeměňuje
na nestrukturní hmotu. Kořeny trpí nedostatkem tohoto prvku dříve
než nadzemní orgány.
Vápník sehrává důležitou úlohu v metabolismu a jeho
funkce můžeme rozdělit:
-
ovlivňuje semipermeabilitu buněčných membrán a stěn buněk.
V membránách je vázán na negativní náboje (hlavně pektiny) a
stabilizuje jejich strukturu, postorové uspořádání, a tím i
permeabilitu. Jde o funkci specifickou pro vápník, nenahraditelnou
žádnými dvojmocnými kationty (Mn ani Sn).
-
má konformační a stabilizační vliv na bílkovinu. Slučuje-li
se s bílkovinami biokatalytického typu, může pozměnit její
tvar a aktivitu, a zároveň ji chránit (stabilizovat) proti
proteolytickým enzymům.
-
je stavební látkou. Formou pektátu zpevňuje buněčné stěny.
Podílí se na růstu buněk, které netvoří typickou celulózní
stěnu (kořenové vlásky a pylové láčky), které bez Ca jinak vůbec
nerostou.
-
neutralizuje a váže některé organické kyseliny, zvláště
kyselinu šťavelovou, což může mít detoxikační efekt. Tato
funkce Ca bývá často považována za jednu z významných a hlavních.
-
významně ovlivňuje stabilitu a integritu pletiv, což má
vliv na skladovatelnost plodů (jablka - pihovitost, rajčata,
papriky)
-
ovlivňuje aktivitu enzymů v rostlinách (invertázy, katalázy,
nitrátreduktázy aj.).
Vápník přijímá rostlina během celého svého vývoje.
Nároky
na vápník neodpovídají vždy vztahu k půdní reakci. Například
obiloviny potřebují málo Ca, ale odlišují se v nárocích na pH
- ječmen a pšenice nesnášejí nízké hodnoty pH, zatímco oves
a žito jsou k nim tolerantní. Naopak bramborám, vlčímu bobu a
lupině se daří na kyselejších stanovištích, ale požadují
velké množství vápníku. Nejvíce vápníku se nachází ve
vegetativních orgánech. Tak hlízy brambor obsahují 7% z celkového
vápníku, zatímco v lodyze je až 93%. Zrno kukuřice má 3,4% a
ostatní části 96,6%. Z tohoto důvodu se převážná část Ca z
půdy neodčerpává, ale zůstává na poli. Více vápníku odčerpávají
dvouděložné rostliny než jednoděložné.
Význam
vápníku pro pšenici (doplňkový text)
nahoru
|
|