Symptomy nedostatku a
nadbytku vápníku
|
fotografie
deficitů vápníku u kulturních plodin |
Při nedostatečném zásobení rostlin vápníkem dochází
k poruchám na kořenovém systému, který je ve srovnání s
nadzemní částí citlivější. U rostlin hydroponicky pěstovaných
bylo prokázáno, že poškození začíná hnědnutím epidermu a
korových buněk. Kořeny jsou krátké a odumírají směrem od špičky.
Kořenové vlášení se netvoří vůbec nebo málo a boční kořeny
se nevyvíjejí. Kořeny slizovatí a rozkládají se.
Další příznaky se objevují na mladých částech rostlin
- zvláště listech. U mnoha druhů začínají okraje těsně za
špičkami listů blednout. Vedle chloróz je charakteristická
zvláště chlorotická kropenatost mladších listů. Symptomy se
prohlubují na mladších listech. Chlorózy vedou u některých
rostlin (řepa, košťáloviny, tabák) k hákovitímu zakřivení
nerozvinutých čepelí. Jestliže listy neodumřou, tvoří se ve
střední části čepele tmavé nekrózy. Chlorotickým a
nekrotickým změnám předchází hnědnutí nervatury listů.
Výrazněji se jeví poškození u stonků. Na hypokotylu se
vyloučí kapka sekretu, hypokotyl se stává sklovitým a hnědne.
Poškození se rozšiřuje dolů ke kořenům, pletivo hnědne, buňky
se rozpadají, rostlina se na zaškrceném místě ohýbá. Výhony
v paždí listů krní a rostliny nabývají keřovitý vzhled.
Reprodukční orgány jsou rovněž postiženy. Tvorba semen
a plodů je silně brzděna, i když tvorba květů probíhá
normálně. Pyl může být sterilní a u obilovin jsou plevy
prázdné. Semena jsou malá a zasychají.
Nadbytek Ca v půdě rostlinám v podstatě neškodí s
vyjímkou rostlin kalkofóbních. U některých rostlin podporuje
nadbytek Ca srdéčkovou hnilobu (cukrovka), žloutenku (réva
vinná). Při přehnojení Ca je ovlivněn příjem jiných iontů (Fe,
Mn, Zn) a narušuje se rovnováha živin.
Nedostatečný obsah Ca v potravním řetězci způsobuje
poruchy humorální regulace, homeostázy vápníku vyvolávají
závažné zdravotní problémy u lidí i zvířat všech věkových
kategorií. K vážným poruchám náleží rachitida a
osteoporóza. Na vzniku osteoporózy se podílí v prvé řadě
deficit Ca v potravě, zvýšená konzumace tuků, bílkovin aj.
nahoru
|