Sladový květ

Sladový květ je tvořen suchými kořínky zeleného sladu získaného při hvozdění a při odkličování odsušeného sladu. Jeho barva bývá žlutohnědá, tmavší barva je důkazem připálení a tím i nižší hodnoty, s níž bývá spojena i nižší stravitelnost. Může obsahovat sladový prach (z leštění sladu), sladové slupky a úlomky sladu do 10 %. Ve srovnání s obilovinami má asi dvojnásobný obsah dusíkatých látek, v průměru 26 %, a o jednu třetinu nižší energetickou hodnotu. Použití nachází zejména při výrobě krmných směsí pro dojnice, prasnice a selata. Z technologického hlediska výroby krmných směsí je nevýhodou hygroskopičnost a horší mísitelnost s ostatními komponenty vzhledem ke své nízké specifické hmotnosti. Vyrábí se i granulovaný.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina g 915,00
MEp MJ 11,22
Vláknina g 132,68
N-Látky g 269,65
Lysin g 15,10
Threonin g 9,61
Ca g 2,10
P-stravitelný g 2,38
Na g 0,37
Vit. A tis.m.j.
Vit. D tis.m.j.
Vit. E mg 6,86
Vit. B1 mg 8,14
Vit. B2 mg 3,39
Kys. pantotenová mg 9,15
Cholin mg 1 620,65

Foto

 
 
Created by: Ivo