Sladový květ

Sladový květ je tvořen suchými kořínky zeleného sladu získaného při hvozdění a při odkličování odsušeného sladu. Jeho barva bývá žlutohnědá, tmavší barva je důkazem připálení a tím i nižší hodnoty, s níž bývá spojena i nižší stravitelnost. Může obsahovat sladový prach (z leštění sladu), sladové slupky a úlomky sladu do 10 %. Ve srovnání s obilovinami má asi dvojnásobný obsah dusíkatých látek, v průměru 26 %, a o jednu třetinu nižší energetickou hodnotu. Použití nachází zejména při výrobě krmných směsí pro dojnice, prasnice a selata. Z technologického hlediska výroby krmných směsí je nevýhodou hygroskopičnost a horší mísitelnost s ostatními komponenty vzhledem ke své nízké specifické hmotnosti. Vyrábí se i granulovaný.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina
Sušina g 915,00 1 000,00
NEL MJ 6,06 6,62
NEV MJ 6,08 6,65
PDIN g 172,26 188,26
PDIE g 102,32 111,83
N-Látky g 269,65 294,70
Vláknina g 132,68 145,00
Ca g 2,10 2,30
P g 6,77 7,40
Na g 0,37 0,40
Zn mg 94,61 103,40
Vit. A tis.m.j. 0
Vit. E tis.m.j. 6,86 7,50

Foto

 
 
Created by: Ivo