Sladový květ je tvořen suchými kořínky zeleného sladu získaného při hvozdění a při odkličování odsušeného sladu. Jeho barva bývá žlutohnědá, tmavší barva je důkazem připálení a tím i nižší hodnoty, s níž bývá spojena i nižší stravitelnost. Může obsahovat sladový prach (z leštění sladu), sladové slupky a úlomky sladu do 10 %. Ve srovnání s obilovinami má asi dvojnásobný obsah dusíkatých látek, v průměru 26 %, a o jednu třetinu nižší energetickou hodnotu. Použití nachází zejména při výrobě krmných směsí pro dojnice, prasnice a selata. Z technologického hlediska výroby krmných směsí je nevýhodou hygroskopičnost a horší mísitelnost s ostatními komponenty vzhledem ke své nízké specifické hmotnosti. Vyrábí se i granulovaný.
| Živiana | Původní hmota |
Sušina | |
| Sušina | g | 915,00 | 1 000,00 |
| NEL | MJ | 6,06 | 6,62 |
| NEV | MJ | 6,08 | 6,65 |
| PDIN | g | 172,26 | 188,26 |
| PDIE | g | 102,32 | 111,83 |
| N-Látky | g | 269,65 | 294,70 |
| Vláknina | g | 132,68 | 145,00 |
| Ca | g | 2,10 | 2,30 |
| P | g | 6,77 | 7,40 |
| Na | g | 0,37 | 0,40 |
| Zn | mg | 94,61 | 103,40 |
| Vit. A | tis.m.j. | 0 | |
| Vit. E | tis.m.j. | 6,86 | 7,50 |