Sladový květ je tvořen suchými kořínky zeleného sladu získaného při hvozdění a při odkličování odsušeného sladu. Jeho barva bývá žlutohnědá, tmavší barva je důkazem připálení a tím i nižší hodnoty, s níž bývá spojena i nižší stravitelnost. Může obsahovat sladový prach (z leštění sladu), sladové slupky a úlomky sladu do 10 %. Ve srovnání s obilovinami má asi dvojnásobný obsah dusíkatých látek, v průměru 26 %, a o jednu třetinu nižší energetickou hodnotu. Použití nachází zejména při výrobě krmných směsí pro dojnice, prasnice a selata. Z technologického hlediska výroby krmných směsí je nevýhodou hygroskopičnost a horší mísitelnost s ostatními komponenty vzhledem ke své nízké specifické hmotnosti. Vyrábí se i granulovaný.
| Živiana | Původní hmota |
|
| Sušina | g | 915,00 |
| MEp | MJ | 11,22 |
| Vláknina | g | 132,68 |
| N-Látky | g | 269,65 |
| Lysin | g | 15,10 |
| Threonin | g | 9,61 |
| Ca | g | 2,10 |
| P-stravitelný | g | 2,38 |
| Na | g | 0,37 |
| Vit. A | tis.m.j. | |
| Vit. D | tis.m.j. | |
| Vit. E | mg | 6,86 |
| Vit. B1 | mg | 8,14 |
| Vit. B2 | mg | 3,39 |
| Kys. pantotenová | mg | 9,15 |
| Cholin | mg | 1 620,65 |