Sladový květ
Sladový květ je tvořen suchými kořínky zeleného sladu získaného při hvozdění a při odkličování odsušeného sladu. Jeho barva bývá žlutohnědá, tmavší barva je důkazem připálení a tím i nižší hodnoty, s níž bývá spojena i nižší stravitelnost. Může obsahovat sladový prach (z leštění sladu), sladové slupky a úlomky sladu do 10 %. Ve srovnání s obilovinami má asi dvojnásobný obsah dusíkatých látek, v průměru 26 %, a o jednu třetinu nižší energetickou hodnotu. Použití nachází zejména při výrobě krmných směsí pro dojnice, prasnice a selata. Z technologického hlediska výroby krmných směsí je nevýhodou hygroskopičnost a horší mísitelnost s ostatními komponenty vzhledem ke své nízké specifické hmotnosti. Vyrábí se i granulovaný.
Živiny krmiva
Živiana |
|
Původní hmota |
Sušina |
g |
915,00 |
MEp |
MJ |
11,22 |
Vláknina |
g |
132,68 |
N-Látky |
g |
269,65 |
Lysin |
g |
15,10 |
Threonin |
g |
9,61 |
Ca |
g |
2,10 |
P-stravitelný |
g |
2,38 |
Na |
g |
0,37 |
Vit. A |
tis.m.j. |
|
Vit. D |
tis.m.j. |
|
Vit. E |
mg |
6,86 |
Vit. B1 |
mg |
8,14 |
Vit. B2 |
mg |
3,39 |
Kys. pantotenová |
mg |
9,15 |
Cholin |
mg |
1 620,65 |
Foto