Sladový květ

Sladový květ je tvořen suchými kořínky zeleného sladu získaného při hvozdění a při odkličování odsušeného sladu. Jeho barva bývá žlutohnědá, tmavší barva je důkazem připálení a tím i nižší hodnoty, s níž bývá spojena i nižší stravitelnost. Může obsahovat sladový prach (z leštění sladu), sladové slupky a úlomky sladu do 10 %. Ve srovnání s obilovinami má asi dvojnásobný obsah dusíkatých látek, v průměru 26 %, a o jednu třetinu nižší energetickou hodnotu. Použití nachází zejména při výrobě krmných směsí pro dojnice, prasnice a selata. Z technologického hlediska výroby krmných směsí je nevýhodou hygroskopičnost a horší mísitelnost s ostatními komponenty vzhledem ke své nízké specifické hmotnosti. Vyrábí se i granulovaný.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina g 915,00
MEd MJ 7,20
N-Látky g 269,65
Lysin g 15,10
Methionin g 3,48
Meth+cys g 6,22
Ca g 2,10
P-nefytátový g 2,29
Na g 0,37
Mn mg 39,25
Zn mg 94,61
Vit. A tis.m.j.
Vit. D tis.m.j.
Vit. E mg 6,86

Foto

 
 
Created by: Ivo