|
fotografie deficitů Mo u kulturních plodin | fotografie toxického působení
nadbytku Mo |
Rostliny přijímají molybden převážně jako aniont MoO42-.
Jeho potřeba je všeobecně velmi nízká. Obsah molybdenu v sušině
organické hmoty se pohybuje většinou kolem 1mg Mo na 1kg. Sklizní
10t sušiny organické hmoty se z půdy odebírá asi 10g Mo.
Relativně nejvíce molybdenu vyžadují některé křížaté
rostliny, zejména květák a růžičková kapusta a rostliny
vikvovité, popř. hlízkové baktérie těchto rostlin.
Přijatelnost molybdenu je vyšší na půdách zásaditých
než na půdách kyselých, kde je nebezpečí vzniku těžce
rozpustných oxidů. Příjem Mo může být inhibován ionty SO42-,
zatímco ionty fosforu příjem Mo stimulují.
Mo je v rostlině snadno pohyblivý, do rostliny může
vstoupit jak kořeny, tak pokožkou nadzemních částí. Hromadí
se hlavně ve vegetativních částech rostliny. Při dozrávání
dochází ke snížení obsahu Mo v listech a jeho zvýšené
translokaci do reprodukčních
orgánů. Semena rostlin tak hromadí značná množství tohoto
prvku, které pak může být využíváno v průběhu vegetace, a
tak zcela krýt požadavky rostlin i za úplné deficience Mo v živném
prostředí.
Molybden má mimořádně vysokou fyziologickou účinnost. Význam
molybdenu při redukci nitrátů aktivací nitrátreduktázy při
syntéze bílkovin bývá zdůrazňován jako jeho hlavní funkce.
Funguje jako nosič elektronů.
Molybden působí dále při fixaci elementárního dusíku
nejen u volně žijících bakterií v půdě, ale i u symbiotických
bakterií žijících v rhizosféře motýlokvětých rostlin.
Při nedostatku molybdenu bylo zaznamenáno snížení obsahu
kyseliny askorbové u zelenin. Při hnojení 1-2kg molybdenanu amonného
na ha se naopak dvojnásobně zvýšil obsah kyseliny askorbové, zvýšil
se obsah chlorofylu, karotenoidů a zvýšila se intenzita fotosyntézy.
Pohyblivost molybdenu v rostlinách je spojena s reakcí buněčné
šťávy, s obsahem fosforu, železa a manganu a s možnostmi změn
mocenství.
Molybden se hromadí v kořenech rostlin. V nadzemních částech
je pohyblivý, zejména během dne. V pokusech s radioaktivním
izotopem 99Mo bylo zjištěno, že se molybden nejdříve
dostává do starších listů, ale v druhé fázi se koncentruje v
mladých listech.
Klasickou zeleninou reagující na nedostatek molybdenu je květák.
Symptomy nedostatku se projevují chlorózou nervatury a listových
čepelí. Čepele omezují růst do šířky. Vegetační vrchol
odumírá a netvoří se růžice.
Deficience Mo se objevuje nejčastěji ve středu rostliny
nebo na starých listech žlutou nebo žlutozelenou barvou. Listy
jsou malé a mají nekrotické tečky.
Toxické působení Mo není běžné v praxi. Toxicita byla
pozorována až při výsokém obsahu v rostlinách. Na listech
vzniká červenožlutá chloróza. Zvýšená koncentrace Mo v
krmivech i potravinách je toxická pro živočichy i člověka.
Vyvolává tzv. molybdenovou podagru, při níž rychle vzrůstá
xantinooxidační aktivita a dochází k nervovým poruchám.
nahoru
|