|
fotografie deficitů B u kulturních plodin | fotografie
toxického působení nadbytku B |
Bór je rostlinami přijímán hlavně přes kořeny při
optimálním pH 5-6. Je nekovové povahy a jeho zapojení do
metabolismu je ze stopových prvků nejméně objasněno.
Bór
má význam v látkovém a energetickém metabolismu rostlin. Přestože
není složkou žádného enzymu, má vliv na aktivitu katalázy,
peroxidázy, polyfenoloxidázy, askorbázy a auxinooxidázy.
Účast
bóru byla potvrzena v následujících procesech:
-
v
glycidovém a fosforylačním metabolismu,
-
v
metabolismu nukleových kyselin,
-
v
metabolismu fosforečných sloučenin,
-
v
syntéze růstových látek.
V
metabolismu cukrů bylo prokázáno, že se vliv bóru projevuje v
transportu glukozy z mladých orgánů do orgánů reprodukčních.
Lehce se slučuje do komplexů s d-fruktózou a d-arabinózou. Bór
s cukry a pektinovými látkami má vliv na diferenciaci buněčných
blan.
V
nedávné době byla potvrzena úloha bóru v metabolismu nukleových
kyselin. Vzhledem k tomu, že odumírání vrcholů rostlin při
nedostatku bóru je spojeno s poruchami metabolismu oxidace,
nedostatek bóru se tedy projevuje poruchami energetického
metabolismu, a to v závislosti na oxidační fosforylaci.
V
metabolismu fosforečných sloučenin bór příznivě ovlivňuje
akumulaci fosforu v listech. Z úlohy metabolismu fosforu vyplývá
i význam bóru ve vztahu k fotosyntéze. Aktivace bóru je spojena
s Hillovou reakcí - sloučeniny bóru jsou využity jako donory H+.
Rostliny
přijímají bór ve formě aniontů kyseliny borité H2BO3-,
HBO32-, BO3- a příjem
je závislý na sorpční schopnosti kořenů, na obsahu bóru v
rostlinách a na rozpustnosti sloučenin bóru, jak v půdě, tak i
rostlině.
V
rostlinném organismu je relativně nepohyblivý a jeho obsah obyčejně
narůstá od nižších částí rostlin k vyšším. Koncentrace bóru
v rostlinách je různá. Jednoděložné rostliny obsahují v průměru
2-5 ppm, dvouděložné 22-77 ppm B v sušině.
Nedostatek
bóru se projevuje morfologickými změnami a chlorozou mladých
listů. Terminální pupeny resp. výhony odumírají. Internodia
jsou protáhlá. U listů a stébel se projevuje křehkost s lámavostí,
listy jsou kadeřavé. Kořeny mají omezený růst a na plodech se
objevuje hnědá skvrnitost, sklovitost a deformace.
Nedostatek
bóru snižuje syntézu cytokininu a zvyšuje hladinu auxinu. Nekrózy
u rostlin s deficitem B jsou způsobeny akumulací auxinu. K odstranění
deficience je doporučován borax (Na2B4O7.10H2O)
nebo H3BO3, dále Solubor (20,5% B), případně
Folibor (4% B; 3,2% N).
Vysoká
koncentrace bóru je pro většinu rostlin toxická. Příznaky se
objevují na starších listech, kde vzniká zlatožluté zbarvení.
Při pokračující kumulaci B se chlorózu rozšiřuje a okraje
listů odumírají. Toxicita bóru je větší vždy v aridní a
semiaridní oblasti. Rozpustnost B se zvyšuje s teplotou půdy a
jeho vysoký obsah můžeme redukovat vápněním nebo dusíkatým
hnojením.
Vysokými nároky na bór se vyznačuje řepa, cukrovka, vojtěška,
jetel, jabloň, hrušeň, peckoviny, réva vinná.
nahoru
|