Koncentrace
kobaltu v sušině rostlin se pohybuje v rozmezí od 0,02 do 0,5 ppm.
Kobalt je přijímán kořeny, ale i listy.
Kobalt se chová v
metabolismu rostliny podobně jako Fe, Mn, Zn a Cu. Významná je
jeho schopnost tvořit komplexní sloučeniny s různými organickými
radikály (kobaltamin, s bílkovinami aj.). Za určitých podmínek
může rostlina nahromadit až 0,2 mg Co na g sušiny, což se
projeví v toxickém efektu. Na rostlinách pak vznikají chlorózy
zřejmě jako výsledek soutěživosti o vazebná místa pro Fe2+.
U Vicia faba se projevuje chloróza při obsahu Co2+
5,5.10-6 g.g-1 v sušině nadzemní části
rostliny, přičemž poměr Fe:Cu byl v kontrole 7,6, kdežto u
chlorózních rostlin 0,9.
Význam Co pro
fyziologicko-biochemické funkce v rostlině spočívá :
-
v ovlivnění stabilizace a pravděpodobně i biosyntézy
chlorofylu. V chloroplastech dosahuje Co až 2/5 obsahu Fe;
-
v aktivaci řady biokatalytických procesů v rostlině
(např. fosfatáz, argináz, enzymů metabolismu aminokyselin a další).
Pozměňuje účinnost (kinetiku) těchto enzymů;
-
v ovlivnění auxinového metabolismu. Pravděpodobně brání
destrukci IAA, což vede ke stimulaci trofických orgánů u krátkodenních
rostlin;
-
v jednoznačném vlivu na fixaci vzdušného dusíku, kde
je jeho přítomnost nezbytná. Zvýšená N, fixace byla potvrzena
v rhizobiích vojtěšky po přidání Co, zatímco při deficienci
tohoto prvku je fixace vzdušného dusíku u řady bobovitých
rostlin snížena;
-
je součástí vitamínu B. Podobně jako Fe : heminu i
Co váže 4 atomy N v centrech porfyrinu.
Údaje řady autorů
potvrzují vliv Co na vzrůst výnosu, ale také na obsah celkového
N a B12.
Kobalt je důležitým prvkem pro živočišný
organismus. Je složkou kobaltaminu (B12), který je
nezbytný pro dusíkatý metabolismus živočichů. Nedostatek Co v
píci vyvolává dánskou nemoc skotu, která se projevuje
chudokrevností, úhynem, poruchami v rozplozování a laktaci.
Kritická hladina Co pro skot je 0,08 ppm v sušině trav. Všeobecně
vyšší hladiny kobaltu jsou u bobovitých (vojtěška 0,18, jetel
červený 0,15 ppm sušiny). Z uvedených důvodů je nutné
sledovat i obsah tohoto prvku v rostlinných produktech.
nahoru
|