Krmný cukr

Krmný cukr je krmivem s vysokým obsahem energie. Pro krmné účely se surový cukr denaturuje buď karborafinem nebo spodiovým prachem v množství 0,5 %. Vyrábí se z řepy nebo cukrové třtiny. Světle žlutá až hnědá barva krystalů je způsobena zbytky matečného sirobu, ulpělého na povrchu krystalů. Vůně i chuť je specificky sladká. Konzistence bývá sypká, obdobně jako u krystalového cukru; někdy může být i mírně lepkavá. Svými účinky je možno jej srovnávat s melasou, proti níž má nespornou výhodu ve snazší manipulaci a skladování, nehledě na téměř dvojnásobnou výživnou hodnotu. Surový cukr se používá k doplnění energetické hodnoty krmné dávky zvířat a ke zlepšení chuťových vlastností kompletního krmiva, což je důležité především u mláďat.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina g 998,00
MEp MJ 16,37
Vláknina g
N-Látky g 1,00
Lysin g 0,03
Threonin g 0,07
Ca g 0,30
P-stravitelný g
Na g 0,20
Vit. A tis.m.j.
Vit. D tis.m.j.
Vit. E mg
Vit. B1 mg
Vit. B2 mg
Kys. pantotenová mg
Cholin mg
 
Created by: Ivo