Cukrovarské řízky

Cukrovarské (difúzní) řízky se získávají z rozstrouhané cukrovky vyluhováním cukru v difuzérech v cukrovarech. Vyluhované řízky se vylisují, čímž se z nich odstraní sladká šťáva. V původním stavu mají bělavou až světle šedou barvu, jejich struktura má být pružná a tuhá, nikoliv mazlavá a kašovitá. Obsahují ještě malé množství cukru (do 5 % v 1 kg sušiny), který je nutný pro úspěšné silážování. Jejich bezdusíkaté látky výtažkové i vláknina chudá na lignin mají vysokou stravitelnost. Pro výrobu krmných směsí se cukrovarské řízky suší v horkovzdušných sušárnách. Sušené řízky se často granulují. Silážované řízky se uplatňují v krmných dávkách skotu, sušené pak i ve směsích pro prasata, zvláště plemenná.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina
Sušina g 900,00 1 000,00
NEL MJ 5,86 6,51
NEV MJ 6,07 6,74
PDIN g 50,90 56,56
PDIE g 77,11 85,68
N-Látky g 83,16 92,40
Vláknina g 180,72 200,80
Ca g 8,19 9,10
P g 0,99 1,10
Na g 1,26 1,40
Zn mg 9,36 10,40
Vit. A tis.m.j. 0,08 0,09
Vit. E tis.m.j. 0
 
Created by: Ivo