Krmný cukr je krmivem s vysokým obsahem energie. Pro krmné účely se surový cukr denaturuje buď karborafinem nebo spodiovým prachem v množství 0,5 %. Vyrábí se z řepy nebo cukrové třtiny. Světle žlutá až hnědá barva krystalů je způsobena zbytky matečného sirobu, ulpělého na povrchu krystalů. Vůně i chuť je specificky sladká. Konzistence bývá sypká, obdobně jako u krystalového cukru; někdy může být i mírně lepkavá. Svými účinky je možno jej srovnávat s melasou, proti níž má nespornou výhodu ve snazší manipulaci a skladování, nehledě na téměř dvojnásobnou výživnou hodnotu. Surový cukr se používá k doplnění energetické hodnoty krmné dávky zvířat a ke zlepšení chuťových vlastností kompletního krmiva, což je důležité především u mláďat.
| Živiana | Původní hmota |
Sušina | |
| Sušina | g | 998,00 | 1 000,00 |
| NEL | MJ | 9,95 | 9,97 |
| NEV | MJ | 11,22 | 11,24 |
| PDIN | g | 0,61 | 0,61 |
| PDIE | g | 91,14 | 91,32 |
| N-Látky | g | 1,00 | 1,00 |
| Vláknina | g | 0 | |
| Ca | g | 0,30 | 0,30 |
| P | g | 0,20 | 0,20 |
| Na | g | 0,20 | 0,20 |
| Zn | mg | 7,19 | 7,20 |
| Vit. A | tis.m.j. | 0 | |
| Vit. E | tis.m.j. | 0 |