Krmný cukr

Krmný cukr je krmivem s vysokým obsahem energie. Pro krmné účely se surový cukr denaturuje buď karborafinem nebo spodiovým prachem v množství 0,5 %. Vyrábí se z řepy nebo cukrové třtiny. Světle žlutá až hnědá barva krystalů je způsobena zbytky matečného sirobu, ulpělého na povrchu krystalů. Vůně i chuť je specificky sladká. Konzistence bývá sypká, obdobně jako u krystalového cukru; někdy může být i mírně lepkavá. Svými účinky je možno jej srovnávat s melasou, proti níž má nespornou výhodu ve snazší manipulaci a skladování, nehledě na téměř dvojnásobnou výživnou hodnotu. Surový cukr se používá k doplnění energetické hodnoty krmné dávky zvířat a ke zlepšení chuťových vlastností kompletního krmiva, což je důležité především u mláďat.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina
Sušina g 998,00 1 000,00
NEL MJ 9,95 9,97
NEV MJ 11,22 11,24
PDIN g 0,61 0,61
PDIE g 91,14 91,32
N-Látky g 1,00 1,00
Vláknina g 0
Ca g 0,30 0,30
P g 0,20 0,20
Na g 0,20 0,20
Zn mg 7,19 7,20
Vit. A tis.m.j. 0
Vit. E tis.m.j. 0
 
Created by: Ivo