Krmný cukr
Krmný cukr je krmivem s vysokým obsahem energie. Pro krmné účely se surový cukr denaturuje buď karborafinem nebo spodiovým prachem v množství 0,5 %. Vyrábí se z řepy nebo cukrové třtiny. Světle žlutá až hnědá barva krystalů je způsobena zbytky matečného sirobu, ulpělého na povrchu krystalů. Vůně i chuť je specificky sladká. Konzistence bývá sypká, obdobně jako u krystalového cukru; někdy může být i mírně lepkavá. Svými účinky je možno jej srovnávat s melasou, proti níž má nespornou výhodu ve snazší manipulaci a skladování, nehledě na téměř dvojnásobnou výživnou hodnotu. Surový cukr se používá k doplnění energetické hodnoty krmné dávky zvířat a ke zlepšení chuťových vlastností kompletního krmiva, což je důležité především u mláďat.
Živiny krmiva
Živiana |
|
Původní hmota |
Sušina |
Sušina |
g |
998,00 |
1 000,00 |
NEL |
MJ |
9,95 |
9,97 |
NEV |
MJ |
11,22 |
11,24 |
PDIN |
g |
0,61 |
0,61 |
PDIE |
g |
91,14 |
91,32 |
N-Látky |
g |
1,00 |
1,00 |
Vláknina |
g |
|
0 |
Ca |
g |
0,30 |
0,30 |
P |
g |
0,20 |
0,20 |
Na |
g |
0,20 |
0,20 |
Zn |
mg |
7,19 |
7,20 |
Vit. A |
tis.m.j. |
|
0 |
Vit. E |
tis.m.j. |
|
0 |