Cukrovarské řízky

Cukrovarské (difúzní) řízky se získávají z rozstrouhané cukrovky vyluhováním cukru v difuzérech v cukrovarech. Vyluhované řízky se vylisují, čímž se z nich odstraní sladká šťáva. V původním stavu mají bělavou až světle šedou barvu, jejich struktura má být pružná a tuhá, nikoliv mazlavá a kašovitá. Obsahují ještě malé množství cukru (do 5 % v 1 kg sušiny), který je nutný pro úspěšné silážování. Jejich bezdusíkaté látky výtažkové i vláknina chudá na lignin mají vysokou stravitelnost. Pro výrobu krmných směsí se cukrovarské řízky suší v horkovzdušných sušárnách. Sušené řízky se často granulují. Silážované řízky se uplatňují v krmných dávkách skotu, sušené pak i ve směsích pro prasata, zvláště plemenná.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina g 900,00
MEp MJ 11,35
Vláknina g 180,72
N-Látky g 83,16
Lysin g 4,41
Threonin g 3,78
Ca g 8,19
P-stravitelný g 0,36
Na g 1,26
Vit. A tis.m.j. 0,08
Vit. D tis.m.j. 0,07
Vit. E mg
Vit. B1 mg 0,90
Vit. B2 mg 1,53
Kys. pantotenová mg 1,35
Cholin mg 798,12
 
Created by: Ivo