Cukrovarské řízky
Cukrovarské (difúzní) řízky se získávají z rozstrouhané cukrovky vyluhováním cukru v difuzérech v cukrovarech. Vyluhované řízky se vylisují, čímž se z nich odstraní sladká šťáva. V původním stavu mají bělavou až světle šedou barvu, jejich struktura má být pružná a tuhá, nikoliv mazlavá a kašovitá. Obsahují ještě malé množství cukru (do 5 % v 1 kg sušiny), který je nutný pro úspěšné silážování. Jejich bezdusíkaté látky výtažkové i vláknina chudá na lignin mají vysokou stravitelnost. Pro výrobu krmných směsí se cukrovarské řízky suší v horkovzdušných sušárnách. Sušené řízky se často granulují. Silážované řízky se uplatňují v krmných dávkách skotu, sušené pak i ve směsích pro prasata, zvláště plemenná.
Živiny krmiva
Živiana |
|
Původní hmota |
Sušina |
Sušina |
g |
900,00 |
1 000,00 |
NEL |
MJ |
5,86 |
6,51 |
NEV |
MJ |
6,07 |
6,74 |
PDIN |
g |
50,90 |
56,56 |
PDIE |
g |
77,11 |
85,68 |
N-Látky |
g |
83,16 |
92,40 |
Vláknina |
g |
180,72 |
200,80 |
Ca |
g |
8,19 |
9,10 |
P |
g |
0,99 |
1,10 |
Na |
g |
1,26 |
1,40 |
Zn |
mg |
9,36 |
10,40 |
Vit. A |
tis.m.j. |
0,08 |
0,09 |
Vit. E |
tis.m.j. |
|
0 |