Lepek

Lepek je vedlejší produkt výroby pšeničného škrobu. Je to důležitá bílkovinná složka zrna - pružná a tažná kaučukovitá hmota, zbývající po opatrném vypírání pšeničného těsta vodou. Skládá se z typicky lepkových bílkovin, tj. gliadinu a a gluteninu (80 %). Glutenin je nositelem pružnosti a pevnosti, gliadin tažnosti a soudržnosti lepku. Lepek je vlastně gel tvořený souvislou prostorovou mřížkou molekul vody a bílkovin. Je to výborné bílkovinné krmivo, avšak ke krmení se ho používá zřídka, neboť jeho cena je vysoká.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina g 910,00
MEp MJ 14,51
Vláknina g 3,64
N-Látky g 788,52
Lysin g 13,38
Threonin g 20,48
Ca g 0,82
P-stravitelný g
Na g
Vit. A tis.m.j.
Vit. D tis.m.j.
Vit. E mg
Vit. B1 mg
Vit. B2 mg
Kys. pantotenová mg
Cholin mg
 
Created by: Ivo