Lepek
Lepek je vedlejší produkt výroby pšeničného škrobu. Je to důležitá bílkovinná složka zrna - pružná a tažná kaučukovitá hmota, zbývající po opatrném vypírání pšeničného těsta vodou. Skládá se z typicky lepkových bílkovin, tj. gliadinu a a gluteninu (80 %). Glutenin je nositelem pružnosti a pevnosti, gliadin tažnosti a soudržnosti lepku. Lepek je vlastně gel tvořený souvislou prostorovou mřížkou molekul vody a bílkovin. Je to výborné bílkovinné krmivo, avšak ke krmení se ho používá zřídka, neboť jeho cena je vysoká.
Živiny krmiva
| Živiana |
|
Původní hmota |
Sušina |
| Sušina |
g |
910,00 |
1 000,00 |
| NEL |
MJ |
6,97 |
7,66 |
| NEV |
MJ |
6,90 |
7,58 |
| PDIN |
g |
494,95 |
543,90 |
| PDIE |
g |
178,72 |
196,40 |
| N-Látky |
g |
788,52 |
866,50 |
| Vláknina |
g |
3,64 |
4,00 |
| Ca |
g |
0,82 |
0,90 |
| P |
g |
2,18 |
2,40 |
| Na |
g |
|
|
| Zn |
mg |
|
|
| Vit. A |
tis.m.j. |
|
|
| Vit. E |
tis.m.j. |
|
|