Lepek

Lepek je vedlejší produkt výroby pšeničného škrobu. Je to důležitá bílkovinná složka zrna - pružná a tažná kaučukovitá hmota, zbývající po opatrném vypírání pšeničného těsta vodou. Skládá se z typicky lepkových bílkovin, tj. gliadinu a a gluteninu (80 %). Glutenin je nositelem pružnosti a pevnosti, gliadin tažnosti a soudržnosti lepku. Lepek je vlastně gel tvořený souvislou prostorovou mřížkou molekul vody a bílkovin. Je to výborné bílkovinné krmivo, avšak ke krmení se ho používá zřídka, neboť jeho cena je vysoká.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina
Sušina g 910,00 1 000,00
NEL MJ 6,97 7,66
NEV MJ 6,90 7,58
PDIN g 494,95 543,90
PDIE g 178,72 196,40
N-Látky g 788,52 866,50
Vláknina g 3,64 4,00
Ca g 0,82 0,90
P g 2,18 2,40
Na g
Zn mg
Vit. A tis.m.j.
Vit. E tis.m.j.
 
Created by: Ivo