Kukuřičný gluten

Kukuřičný gluten (lepek) je vedlejší produkt při výrobě kukuřičného škrobu. Je to zářivě zlatě-oranžová moučka s granulární strukturou, která obsahuje při 90% sušině ca 68 % dusíkatých látek. V průběhu vlhkého mletí po odstranění zárodku a vlákniny (slupky) zrna je materiál centrifugován, aby se izoloval škrob od glutenu pro další zpracování na modifikovaný škrob, sladidla apod. Gluten se suší, mele a přesívá za účelem výroby konzistentní hrubé moučky s vysokým obsahem bílkovin a přirozených pigmentů. Limitující aminokyselinou je lysin. Obsahuje také zbytky škrobu (16 % v 1 kg sušiny). Pro přežvýkavce jsou dusíkaté látky glutenu z velké části nedegradovatelné v bachoru. Mají vysoký obsah by-pass methioninu. Jako krmivo pro nosnice je zdrojem přírodních pigmentů, důležitých pro zabarvení žloutku.

Kukuřičný gluten můžeme zařadit do krmné dávky pro skot, dojnice a ovce v množství 10 %, pro prasata ve výkrmu 2,5 - 5 %, pro prasnice a nosnice v množství 7,5 % a pro brojlery 5 %.

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina
Sušina g 900,00 1 000,00
NEL MJ 7,39 8,21
NEV MJ 7,50 8,33
PDIN g 403,00 447,78
PDIE g 153,41 170,46
N-Látky g 657,18 730,20
Vláknina g 15,93 17,70
Ca g 0,90 1,00
P g 5,22 5,80
Na g 1,08 1,20
Zn mg 39,15 43,50
Vit. A tis.m.j. 1,59 1,77
Vit. E tis.m.j. 2,97 3,30
 
Created by: Ivo