Řepka olejná

Řepka olejná obsahuje asi 20 % dusíkatých látek a 40 % tuku. Šlechtěním se snížil obsah glukosinolátů z původních 100 - 150 µmol/g na 10 - 25 µmol/g v tzv. dvounulových odrůdách (s nízkým obsahem kyseliny erukové a glukosinolátů). Glukosinoláty a jejich štěpné produkty zhoršují chutnost krmiva. Mohou přecházet do mléka a vajec a tím narušovat jejich vůni a chuť. Některé štěpné produkty glukosinolátů jsou pro zvířata strumigenní - narušují činnost štítné žlázy a také poškozují játra. Glukosinoláty mohou vyvolat i poruchy plodnosti.

Antinutriční látky

Krmivo může obsahovat následující antinutriční látky

 Glukosinoláty

Živiny krmiva

 
Živiana Původní
hmota
Sušina
Sušina g 900,00 1 000,00
NEL MJ 11,66 12,95
NEV MJ 12,53 13,92
PDIN g 117,51 130,57
PDIE g 35,24 39,15
N-Látky g 202,59 225,10
Vláknina g 68,22 75,80
Ca g 3,69 4,10
P g 6,75 7,50
Na g 0,27 0,30
Zn mg 62,01 68,90
Vit. A tis.m.j. 0
Vit. E tis.m.j. 44,55 49,50

Foto

 
 
Created by: Ivo