Řepka olejná
Řepka olejná obsahuje asi 20 % dusíkatých látek a 40 % tuku. Šlechtěním se snížil obsah
glukosinolátů z původních 100 - 150 µmol/g na 10 - 25 µmol/g v tzv. dvounulových odrůdách (s nízkým obsahem kyseliny erukové a
glukosinolátů). Glukosinoláty a jejich štěpné produkty zhoršují chutnost krmiva. Mohou přecházet do mléka a vajec a tím narušovat jejich vůni a chuť. Některé štěpné produkty glukosinolátů jsou pro zvířata strumigenní - narušují činnost štítné žlázy a také poškozují játra. Glukosinoláty mohou vyvolat i poruchy plodnosti.
Antinutriční látky
Krmivo může obsahovat následující antinutriční látky
Glukosinoláty
Živiny krmiva
Živiana |
|
Původní hmota |
Sušina |
Sušina |
g |
900,00 |
1 000,00 |
NEL |
MJ |
11,66 |
12,95 |
NEV |
MJ |
12,53 |
13,92 |
PDIN |
g |
117,51 |
130,57 |
PDIE |
g |
35,24 |
39,15 |
N-Látky |
g |
202,59 |
225,10 |
Vláknina |
g |
68,22 |
75,80 |
Ca |
g |
3,69 |
4,10 |
P |
g |
6,75 |
7,50 |
Na |
g |
0,27 |
0,30 |
Zn |
mg |
62,01 |
68,90 |
Vit. A |
tis.m.j. |
|
0 |
Vit. E |
tis.m.j. |
44,55 |
49,50 |
Foto