Kyselina eruková

Kyselina eruková je hlavní mastnou kyselinou v řepkovém oleji a horčičném oleji. Kyselina eruková je přítomna zejména v oleji starších odrůd řepky v množství 25 - 45 %, ale současné odrůdy jsou v podstatě bez kyseliny erukové. Kyselina eruková je především kardiotoxická sloučenina schopná způsobit tukovou degeneraci a fibrózu srdečních buněk. Kyselina eruková rovněž negativně ovlivňuje syntézu ATP u rostoucích kuřat. U kuřat kyselina eruková vyvolává snížení spotřeby krmiva, redukci růstu a omezení metabolismu lipidu a i jednotlivých mastných kyselin (Sim et al., 1983). Renner et al. (1979) uvádějí, u kuřat kyselina eruková snižuje ukládání tuku a menší využití tuku z krmiva. Negativní vliv má již koncentrace nad 0,6 % v krmivu. U slepic, které dostávaly krmnou směs s řepkovým olejem obsahujícím kyselinu erukovou došlo ke snížení spotřeby krmiva, snášky, hmotnosti vajec, hmotnosti žloutku a líhnivosti ve srovnání se slepicemi, které dostávaly krmnou směs s hovězím lojem nebo kukuřičným olejem. Kromě toho u slepic, které byly krmeny směsí s více než 10 % řepkového oleje sice nebyla zjištěna jiná vůně nebo chuť, ale tato vejce byla posuzována při senzorickém hodnocení jako horší (Leslie et al., 1973).
 
Created by: Ivo