Kyselina eruková
Kyselina eruková je hlavní mastnou kyselinou v řepkovém oleji a
horčičném oleji. Kyselina eruková je přítomna zejména v oleji starších odrůd řepky
v množství 25 - 45 %, ale současné odrůdy jsou v podstatě bez kyseliny erukové.
Kyselina eruková je především kardiotoxická sloučenina schopná způsobit tukovou
degeneraci a fibrózu srdečních buněk. Kyselina eruková rovněž negativně ovlivňuje syntézu
ATP u rostoucích kuřat. U kuřat kyselina eruková vyvolává snížení spotřeby krmiva, redukci
růstu a omezení metabolismu lipidu a i jednotlivých mastných kyselin (Sim et al., 1983).
Renner et al. (1979) uvádějí, u kuřat kyselina eruková snižuje ukládání tuku a menší využití
tuku z krmiva. Negativní vliv má již koncentrace nad 0,6 % v krmivu.
U slepic, které dostávaly krmnou směs s řepkovým olejem obsahujícím kyselinu erukovou
došlo ke snížení spotřeby krmiva, snášky, hmotnosti vajec, hmotnosti žloutku a líhnivosti ve
srovnání se slepicemi, které dostávaly krmnou směs s hovězím lojem nebo kukuřičným
olejem. Kromě toho u slepic, které byly krmeny směsí s více než 10 % řepkového oleje sice
nebyla zjištěna jiná vůně nebo chuť, ale tato vejce byla posuzována při senzorickém
hodnocení jako horší (Leslie et al., 1973).