Tato skupina stavebních polysacharidů je při hodnocení krmiv součástí komplexu vlákniny. Část NSP je rozpustná ve vodě. NSP jsou jen omezeně stravitelné nebo nestravitelné. Pohledy na NSP jsou odlišné z hlediska lidské výživy a výživy zvířat. Vláknina potravin je ve výživě člověka posuzována příznivě jako faktor podílející se na snížení hladiny cholesterolu, omezení rizika výskytu rakoviny tlustého střeva, prevence obezity, cukrovky a zácpy. Neškrobové polysacharidy u zvířat mají negativní vliv na užitkovost.
Neškrobové polysacharidy snižují u drůbeže a prasat využitelnost živin. Za prvotní, ne však jedinou příčinu antinutričních účinků, se považuje zvýšení viskozity a objemu střevního obsahu rozpuštěnými NSP. Tím se omezí pohyblivost substrátů, trávicích enzymů, ale také např. emulgujících žlučových kyselin a omezí se možnosti jejich styku s tráveninou. Zhoršují se podmínky pro vstřebávání živin, pro kontakt s povrchem střevní mukózy, dochází k zalepení střevních klků. NSP rovněž mohou tvořit komplexy s trávicími enzymy, čímž snižují jejich aktivitu. Klesá využitelnost prakticky všech živin, nejvýrazněji však nasycených tuků a lipofilních vitamínů.
Zvýšené zastoupení NSP v krmné dávce drůbeže se projeví také sníženým příjmem krmiva a díky horší využitelností živin i poklesem hmotnostních přírůstků. Zvyšuje se spotřeba vody, zvětšuje se trávicí trakt, dochází k většímu rozvoji anaerobní mikroflóry v tlustém střevu a zvyšuje se obsah vody v trávenině a v trusu. To vše má vliv na špatný stav podestýlky a horší mikroklima v hale. Z hlediska antinutričních účinků jsou z NSP nejzávažnější β-glukany a arabinoxylany. Zastoupení NSP v krmivech je proměnlivé. Rozdíly ve složení vedou k odlišným fyzikálním vlastnostem, např. k různé rozpustnosti ve vodě a schopnosti vázat vodu. Jednotlivé NSP v buněčných stěnách jsou navzájem poutány mezi sebou a rovněž s dalšími složkami, zejména bílkovinami a ligninem. Mnoho polysacharidů vytváří s vodou viskózní roztoky.
Procentický obsah celkových a vodorozpustných β-D-glukanů a pentosanů v sušině některých obilovin (podle HENRYHO, 1985; AMANA a GRAHAMA, 1987)
Obilovina | β-D-glukany | pentosany | ||
Celkové | vodorozpustné | celkové | vodorozpustné | |
ječmen | 4,4 | 2,7 | 5,7 | 0,2 |
oves | 3,3 | 2,3 | 7,7 | 0,4 |
žito | 1,9 | 0,7 | 8,5 | 2,6 |
pšenice | 0,7 | 0,7 | 6,6 | 1,2 |