Inhibitory proteáz
Z výživářského hlediska lze považovat za nejvýznamnější inhibitory trypsinu a chymotrypsinu. Jsou to polypeptidy a bílkoviny vytvářející s proteolytickými enzymy poměrně stabilní komplexy, které pak mají sníženou enzymovou aktivitu. V semenech bobu je jejich obsah v osemení dokonce dvojnásobný než v dělohách. Inhibitory proteáz mají dle KALAČE a MÍKY (1997) tyto fyziologické účinky:
- potlačují růst zvířat
- omezují štěpení bílkovin a jejich stravitelnost u drůbeže, avšak u hlodavců jen v malé míře
- vyvolávají hypertrofii a hyperplasii slinivky a zvýšenou syntézu trypsinu a chymotrypsinu (vzrůstá potřeba methioninu a cysteinu)
- způsobují endogenní ztráty dusíku a síry
- stimulují tvorbu cholecystokininu i dalších látek, které podporují sekreci enzymů ze slinivky břišní
- dospělá zvířata jsou vůči inhibitorům proteáz méně vnímavá
- aj.
Možnosti omezení negativních účinků inhibitorů proteáz podle KALAČE a MÍKY 1997:
- šlechtění a genové inženýrství luskovin (snaha o vyšlechtění termolabilních odrůd)
- tepelná úprava s možností přidání alkalických křemičitanů
- příslušné technologické postupy (extruze).