Krmný cukr je krmivem s vysokým obsahem energie. Pro krmné účely se surový cukr denaturuje buď karborafinem nebo spodiovým prachem v množství 0,5 %. Vyrábí se z řepy nebo cukrové třtiny. Světle žlutá až hnědá barva krystalů je způsobena zbytky matečného sirobu, ulpělého na povrchu krystalů. Vůně i chuť je specificky sladká. Konzistence bývá sypká, obdobně jako u krystalového cukru; někdy může být i mírně lepkavá. Svými účinky je možno jej srovnávat s melasou, proti níž má nespornou výhodu ve snazší manipulaci a skladování, nehledě na téměř dvojnásobnou výživnou hodnotu. Surový cukr se používá k doplnění energetické hodnoty krmné dávky zvířat a ke zlepšení chuťových vlastností kompletního krmiva, což je důležité především u mláďat.
| Živiana | Původní hmota |
|
| Sušina | g | 998,00 |
| MEp | MJ | 16,37 |
| Vláknina | g | |
| N-Látky | g | 1,00 |
| Lysin | g | 0,03 |
| Threonin | g | 0,07 |
| Ca | g | 0,30 |
| P-stravitelný | g | |
| Na | g | 0,20 |
| Vit. A | tis.m.j. | |
| Vit. D | tis.m.j. | |
| Vit. E | mg | |
| Vit. B1 | mg | |
| Vit. B2 | mg | |
| Kys. pantotenová | mg | |
| Cholin | mg |