Krmný cukr
Krmný cukr je krmivem s vysokým obsahem energie. Pro krmné účely se surový cukr denaturuje buď karborafinem nebo spodiovým prachem v množství 0,5 %. Vyrábí se z řepy nebo cukrové třtiny. Světle žlutá až hnědá barva krystalů je způsobena zbytky matečného sirobu, ulpělého na povrchu krystalů. Vůně i chuť je specificky sladká. Konzistence bývá sypká, obdobně jako u krystalového cukru; někdy může být i mírně lepkavá. Svými účinky je možno jej srovnávat s melasou, proti níž má nespornou výhodu ve snazší manipulaci a skladování, nehledě na téměř dvojnásobnou výživnou hodnotu. Surový cukr se používá k doplnění energetické hodnoty krmné dávky zvířat a ke zlepšení chuťových vlastností kompletního krmiva, což je důležité především u mláďat.
Živiny krmiva
Živiana |
|
Původní hmota |
Sušina |
g |
998,00 |
MEp |
MJ |
16,37 |
Vláknina |
g |
|
N-Látky |
g |
1,00 |
Lysin |
g |
0,03 |
Threonin |
g |
0,07 |
Ca |
g |
0,30 |
P-stravitelný |
g |
|
Na |
g |
0,20 |
Vit. A |
tis.m.j. |
|
Vit. D |
tis.m.j. |
|
Vit. E |
mg |
|
Vit. B1 |
mg |
|
Vit. B2 |
mg |
|
Kys. pantotenová |
mg |
|
Cholin |
mg |
|