Cukrovarské řízky
Cukrovarské (difúzní) řízky se získávají z rozstrouhané cukrovky vyluhováním cukru v difuzérech v cukrovarech. Vyluhované řízky se vylisují, čímž se z nich odstraní sladká šťáva. V původním stavu mají bělavou až světle šedou barvu, jejich struktura má být pružná a tuhá, nikoliv mazlavá a kašovitá. Obsahují ještě malé množství cukru (do 5 % v 1 kg sušiny), který je nutný pro úspěšné silážování. Jejich bezdusíkaté látky výtažkové i vláknina chudá na lignin mají vysokou stravitelnost. Pro výrobu krmných směsí se cukrovarské řízky suší v horkovzdušných sušárnách. Sušené řízky se často granulují. Silážované řízky se uplatňují v krmných dávkách skotu, sušené pak i ve směsích pro prasata, zvláště plemenná.
Živiny krmiva
Živiana |
|
Původní hmota |
Sušina |
g |
900,00 |
MEp |
MJ |
11,35 |
Vláknina |
g |
180,72 |
N-Látky |
g |
83,16 |
Lysin |
g |
4,41 |
Threonin |
g |
3,78 |
Ca |
g |
8,19 |
P-stravitelný |
g |
0,36 |
Na |
g |
1,26 |
Vit. A |
tis.m.j. |
0,08 |
Vit. D |
tis.m.j. |
0,07 |
Vit. E |
mg |
|
Vit. B1 |
mg |
0,90 |
Vit. B2 |
mg |
1,53 |
Kys. pantotenová |
mg |
1,35 |
Cholin |
mg |
798,12 |