Cukrovarské (difúzní) řízky se získávají z rozstrouhané cukrovky vyluhováním cukru v difuzérech v cukrovarech. Vyluhované řízky se vylisují, čímž se z nich odstraní sladká šťáva. V původním stavu mají bělavou až světle šedou barvu, jejich struktura má být pružná a tuhá, nikoliv mazlavá a kašovitá. Obsahují ještě malé množství cukru (do 5 % v 1 kg sušiny), který je nutný pro úspěšné silážování. Jejich bezdusíkaté látky výtažkové i vláknina chudá na lignin mají vysokou stravitelnost. Pro výrobu krmných směsí se cukrovarské řízky suší v horkovzdušných sušárnách. Sušené řízky se často granulují. Silážované řízky se uplatňují v krmných dávkách skotu, sušené pak i ve směsích pro prasata, zvláště plemenná.
| Živiana | Původní hmota |
|
| Sušina | g | 900,00 |
| MEd | MJ | 2,37 |
| N-Látky | g | 83,16 |
| Lysin | g | 4,41 |
| Methionin | g | 1,53 |
| Meth+cys | g | 2,61 |
| Ca | g | 8,19 |
| P-nefytátový | g | 0,54 |
| Na | g | 1,26 |
| Mn | mg | 46,35 |
| Zn | mg | 9,36 |
| Vit. A | tis.m.j. | 0,08 |
| Vit. D | tis.m.j. | 0,07 |
| Vit. E | mg |