Lepek
Lepek je vedlejší produkt výroby pšeničného škrobu. Je to důležitá bílkovinná složka zrna - pružná a tažná kaučukovitá hmota, zbývající po opatrném vypírání pšeničného těsta vodou. Skládá se z typicky lepkových bílkovin, tj. gliadinu a a gluteninu (80 %). Glutenin je nositelem pružnosti a pevnosti, gliadin tažnosti a soudržnosti lepku. Lepek je vlastně gel tvořený souvislou prostorovou mřížkou molekul vody a bílkovin. Je to výborné bílkovinné krmivo, avšak ke krmení se ho používá zřídka, neboť jeho cena je vysoká.
Živiny krmiva
| Živiana |
|
Původní hmota |
| Sušina |
g |
910,00 |
| MEp |
MJ |
14,51 |
| Vláknina |
g |
3,64 |
| N-Látky |
g |
788,52 |
| Lysin |
g |
13,38 |
| Threonin |
g |
20,48 |
| Ca |
g |
0,82 |
| P-stravitelný |
g |
|
| Na |
g |
|
| Vit. A |
tis.m.j. |
|
| Vit. D |
tis.m.j. |
|
| Vit. E |
mg |
|
| Vit. B1 |
mg |
|
| Vit. B2 |
mg |
|
| Kys. pantotenová |
mg |
|
| Cholin |
mg |
|