Lepek
Lepek je vedlejší produkt výroby pšeničného škrobu. Je to důležitá bílkovinná složka zrna - pružná a tažná kaučukovitá hmota, zbývající po opatrném vypírání pšeničného těsta vodou. Skládá se z typicky lepkových bílkovin, tj. gliadinu a a gluteninu (80 %). Glutenin je nositelem pružnosti a pevnosti, gliadin tažnosti a soudržnosti lepku. Lepek je vlastně gel tvořený souvislou prostorovou mřížkou molekul vody a bílkovin. Je to výborné bílkovinné krmivo, avšak ke krmení se ho používá zřídka, neboť jeho cena je vysoká.
Živiny krmiva
| Živiana |
|
Původní hmota |
| Sušina |
g |
910,00 |
| MEd |
MJ |
10,33 |
| N-Látky |
g |
788,52 |
| Lysin |
g |
13,38 |
| Methionin |
g |
13,38 |
| Meth+cys |
g |
30,76 |
| Ca |
g |
0,82 |
| P-nefytátový |
g |
0,55 |
| Na |
g |
|
| Mn |
mg |
|
| Zn |
mg |
|
| Vit. A |
tis.m.j. |
|
| Vit. D |
tis.m.j. |
|
| Vit. E |
mg |
|