Otruby obsahují převážně obalové části zrna. Ve srovnání s obilninami a jinými mlynářskými krmnými zbytky mají otruby nižší energetickou hodnotu, vyšší obsah vlákniny a také vyšší obsah minerálních látek. Pšeničné otruby mají načervenalou až červenohnědou barvu. Pro zvířata jsou chutné. Mají mírně projímavé účinky. Zkrmují se především skotu, u krav příznivě ovlivňují dojivost.
| Živiana | Původní hmota |
|
| Sušina | g | 878,00 |
| MEp | MJ | 10,09 |
| Vláknina | g | 114,49 |
| N-Látky | g | 151,10 |
| Lysin | g | 5,62 |
| Threonin | g | 4,57 |
| Ca | g | 1,40 |
| P-stravitelný | g | 2,99 |
| Na | g | 0,09 |
| Vit. A | tis.m.j. | 0,98 |
| Vit. D | tis.m.j. | |
| Vit. E | mg | 20,63 |
| Vit. B1 | mg | 6,41 |
| Vit. B2 | mg | 4,74 |
| Kys. pantotenová | mg | 30,47 |
| Cholin | mg | 1 473,55 |